вторник, 8 септември 2020 г.

БНТ наказва дисциплинарно редактор за гаф с Народния съд / видео

 Гаф: БНТ се извини за фалшива новина

Новина на БНТ за протестиращи, които "ще свикват Народен съд", предизвика скандал в медията и се разпространи бързо в социалната мрежа Фейсбук.

Зам.-външният министър Георг Георгиев пък даде брифинг по темата, подведен от информацията, написана, а по-късно свалена от сайта на националната телевизия, както и излъчена в ранната емисия тази сутрин.

Телевизията от своя страна излезе със своя позиция, в която стана ясно, че дежурният редактор е направил грешка и ще бъде наказан.

Новината на БНТ бе публикувана в 06:04 часа тази сутрин на сайта на телевизията и бе цитирана от други медии, тя бе със заглавие "Организаторите на антиправителствените протести свикват Народен съд".

Малко по-късно новината бе свалена от сайта, а на нейно място се изписваше грешка.

Тя обаче се разпространи бързо от протестиращите, които обявиха, че БНТ използва фалшиви новини, за да настрои обществото. В държавна пропаганда бяха обвинени телевизията и държавната власт.

Георг Георгиев, който освен, че е заместник-министър на външните работи е и национален координатор за борба с антисемитизма и езика на омразата, обяви: "В България отново видяхме препратка към миналото за това, че ще бъде свикан Народен съд от организаторите на протестите. Това ни навява тъжни спомени за тоталитарното минало, с което толкова много години вече се опитваме да се разделим. Смятам, че БНТ е достатъчно достоверен източник, новината бе цитирана и от други сайтове".

"Демокрацията, мирът, стабилността не предполага това да говорим за кървава разправа, за разстрели, за бесила и за убийства. Ако искаме днес да вървим заедно по пътя към прогреса, ние няма как да си позволим Народният съд да бъде факел, който да гори по българските улици. В повече ми идва това след бесилата и след препратките, че инакомислещите ще бъдат подложени на терор и разправа. И някак това много странно кореспондира с наскоро осквернената църква "Св. Петка Самарджийска", допълни той.

Георгиев засегна и поругаването на църквата "Св. Петка Самарджийска" и обяви, че ще поиска Националната комисия на България за ЮНЕСКО (на която е председател) да се сезира и да вземе отношение по този въпрос, защото национално-културно наследство - храм на повече от десет века, не може да бъде заливано с боя, не може да бъде вандализирано, не може да бъде поругавано, не може да става обект на нечий извратени представи за това как трябва да изразява мнение.

"Така че аз ще искам много силно и категорично да бъде осъдена тази проява, категоричен бе Георг Георгиев и още веднъж апелира обществото да се разграничи от всякакви призиви за свикване на Народен съд.

Докато течеше брифинга на външно министерство обаче, БНТ пусна позиция по казуса с новината за Народния съд.

"Уважаеми Дами и Господа,

БНТ поднася на своите зрители извинение за неточна информация в сутрешните новини от 8 септември 2020 г., като виновният редактор ще бъде дисциплинарно наказан.

БНТ не толерира и няма да толерира разпространението на новини с невярно съдържание", пише в позицията.


Новините от днес и със задна дата