вторник, 8 септември 2020 г.

"Мулетата", хванати с кокаин за 5 млн. лв., отивали на кафе в Истанбул

  

                                              Снимка: Bulphoto

Задържаните на ГКПП Малко Търново "мулета" с 18 кг. кокаин за над 5 млн.лв. заявили пред разследващи, че тръгнали на кафе в Истанбул. Това стана ясно в Бургаския окръжен съд днес, където се гледа делото за мерките за неотклонение на 40-годишната Станка Драгнева и 52-годишния Николай Георгиев, съобщи "24 часа".

Прокуратурата поиска най-тежката мярка за задържане "постоянен арест" и за двамата, а съдът им я наложи. Не помогнаха нито чистото съдебно досие на Станка, нито малкото дете на Николай. Нито твърденията им, че не знаели за скъпия товар в автомобила, с който на 5 септември през нощта са задържани при опит да напуснат страната и да влязат в Турция.

Дрогата, разпределена в пакети, е била в тайник в багажната част на автомобила. Оказва се, че той е собственост на Станка, но закупен ѝ от Николай. Той платил и експресна поръчка за паспорт на 40-годишната бургазлийка, с който тя да напусне страната.

Според прокуратурата по време на митническата проверка Николай на два пъти опитал да избяга, а когато митничарите пуснали обучено куче да търси наркотици в колата, мъжът ударил животното по носа.

Задържаният Георгиев отрече и заяви, че ако е искал да избяга е щял да го направи, както и че лично той и Станка настоявали пред проверяващите, ако трябва да разрежат колата, за да може бързо да приключат с проверката. "Не знам какво е имало в колата", каза обвиняемата пред съда.

 

Същата версия поддържа и Николай Георгиев, който е реабилитиран, но в миналото е бил осъждан. 

Въпреки че и двамата имат постоянен и настоящ адрес и според съда няма опасност да се укрият, те ще останат зад решетките, тъй като са обвинени в тежко престъпление, за което се предвижда над 10 г .затвор. Освен това, според магистратите става дума за съгласувано и то най-вероятно не само от двамата обвиняеми престъпление, извършено по предварителен план, което увеличава обществената опасност на деянието.

Решението на Бургаския окръжен съд може да бъде обжалвано пред Апелативния съд на 15 септември.

Новините от днес и със задна дата