понеделник, 31 август 2020 г.

Ердоган предизвика "враговете на Турция" да ѝ се опълчат

  

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган продължи и днес с твърдата реторика по адрес на Гърция в контекста на задълбочаващото се напрежение в Средиземно море заради разногласията между двете съседки за правата за експлоатиране на природни находища в оспорвани райони.

Ердоган предизвика "враговете на Турция" да ѝ се опълчат, ако смеят, добавяйки, че турската страна е "готова да плати всяка цена", предаде частната турска телевизия НТВ.

"Ние не се страхуваме от битка. Не се колебаем да дадем мъченици и ранени в този път", каза Ердоган. "Знаят ли народите на Гърция и Франция какво ще им дойде до главата заради неадекватните им управници", запита той.

По думите на президента всеки, който се изправи "по суша, море и въздух" срещу Турция, ще види нейната "решимост да защити правата си, произтичащи от международното право".

Турция днес чества 98-годишнината от решаващата битка при Думлупънар и победата в Гръцко-турската война, която Анкара нарича Война за независимост.

През 1922 година приключва неуспешният опит на Гърция да вземе за себе си територии, принадлежали на Византия преди тя да бъде покорена от Османската империя.

След като се поклони в мавзолея на Ататюрк президентът Реджеп Ердоган отбеляза, че не било съвпадение това, че тези, които искат да изключат Турция от Източното Средиземноморие, са същите завоеватели, които се опитали да нахлуят в Турция преди почти цял век:

"Ключовите ни постижения и успехи в различни начинания от Сирия до Либия, от Черно море до Източното Средиземноморие, от енергийните ресурси до борбата срещу тероризма са най-ясните индикатори, че ние ще защитим правата и интересите на страната си. Турция няма да се уплаши от заплахи и изнудване, особено за Източното Средиземноморие", каза той.

В телевизионно интервю късно снощи външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу предупреди, че евентуално решение на гръцките власти да разширят териториалните води на Гърция в Егейско море до 12 мили от бреговете ѝ, както Атина направи за Йонийско море, за Анкара би бил "касус бели" - повод за война.

Новините от днес и със задна дата