събота, 11 юли 2020 г.

Напрежение край "Росенец", протестът се мести край Община Бургас

                                                   Снимка: bTV
Напрежение в района на "Росенец" група водена от съпредседателя на "Демократична България" не бе допусната от полицията до плажа по суша, тъй като там ще се проведе масов протест. В района на парк "Росенец" от рано сутринта има струпване на симпатизанти на ДПС, съобщи bTV.   Междувременно лодки с плажуващи тръгнаха от Крайморие, Созопол и Поморие. "Масово ходене на охраняем плаж" трябваше да започва в 11 ч., но Христо Иванов призова протестиращите да се преместят пред Общината в Бургас, за потърсят политическа отговорност от кмета на Бургас. Съобщено бе, че на плажа към 10,20 часа има само пет рибарски лодки. По-малки лодки са се отказали да тръгнат, тъй като вълнението е 1-2 бала.

Струпването на ДПС е в отговор на протестната инициатива "масово ходене на охраняем плаж" в бургаския парк "Росенец" до имението, свързано с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Тя започва в 11 ч.

До нея се стигна, след като бившият правосъден министър Христо Иванов стигна с лодка до плажа в парк "Росенец", но беше изгонен от охранители на НСО.

Идеята е по суша и по море да се придвижват хората до засипания с чакъл плаж в парка.

Симпатизантите на ДПС отказват коментар защо са се събрали в района, само един от тях коментира: "Тук сме, за да не се получи Катуница".

Вчера вечерта в района пристигнаха автобуси с млади мъже с благоевградска и кърджалийска регистрация.

Част от тях са организирани от кмета на Гърмен Феим Иса. Пред bTV те обявиха, че са дошли на екскурзия.

Хората от инициативата "масово ходене на охраняем плаж" в момента не са допускани до парк "Росенец", обяви пред bTV Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

По думите му полицията в момента пропуска в района само симпатизанти на ДПС.

Иванов обясни, че още вчера са потърсили информация от полицията и кмета на Бургас Димитър Николов какъв ще е режимът на достъп, за да осигурят ред. Не получихме никаква информация в аванс, категоричен е съпредседателят на "Демократична България".

"В момента полицията създава предпоставки за напрежение, защото това е една тапа, в която ще се съберат хората от двете изяви, и е идеална среда да има провокация. Искам да предупредя, че това се дължи на липса на организация от страна на полицията.

"Ние, доколкото зависи от нас, няма да допуснем конфликт. Управляващите от ДПС и ГЕРБ имат интерес да предизвикат провокация, имат интерес да предизвикат насилие", коментира още Христо Иванов.

В крайна сметка Христо Иванов призова хората да не участват в масовото плажуване, за да не се стигне до ескалация на напрежението. Той заключи, че политическото ръководство на странаата обслужва ДПС. 

Пред БНТ Илхан Кючюк заяви, че на място са хора от ДПС с кауза, които са сметнали за морално да изразят своята подкрепа към почетния лидер на движението.

Дали ще има охрана от НСО е въпрос от тяхната компетенция, те решават за кои хора ще има охрана. Политиците да не бъдат съдници за това кой може да има охрана и кой не, каза Илхан Кючюк.

По думите му всички хора искат България да просперира, а мечтата на ДПС е да живеем в страна, която всеки ден да работим за благосъстоянието на хората.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също пристигна в парка "Росенец". Той бе посрещнат в района от симпатизанти със скандирания "ДПС".


Новините от днес и със задна дата