събота, 11 юли 2020 г.

НОИ с новина за размера на пенсията без трите „златни години“


По-висока пенсия получават българите, избрали да се пенсионират по новата формула, а не по-старата, при която се взимат трите най-добри години преди 1 януари 1997 г. Това показват данните на Националния осигурителен институт на база подалите заявления за пенсиониране от 1 януари 2019 г. до 30 юни 2020 г., пише Труд бг. Средната пенсия на избралите новата методика е по-висока с 27,4 на сто спрямо тези, предпочели старата. Първите са получили средна пенсия от 520 лева, докато при вторите тя е била 408 лева, показват данните на НОИ. Припомняме, че при старата формула за определяне на коефициента се избират т. нар. “три златни години”, в които лицето е получавало най-голямо брутното трудово възнаграждение или доход, върху които са внесени осигурителни вноски.
Трите години се определят от последните 15 години осигурителен стаж, преди 1 януари 1997 г. и за периода 1997-1999 г.
Според НОИ особено видима е разликата в пенсиите при двата варианта на хората, които се пенсионират при условията на първа, втора и трета категория труд. За избралите новата формула средната пенсия е с 43 на сто по-висока от тази по стария метод, посочват от осигурителния институт. Най-облагодетелствани от старта формула се оказват получаващите пенсия за инвалидност поради общо заболяване. При тях обаче средната пенсията е 311,06 лв., което е значително по-малко от средната за другите пенсионери.
Освен това, тези хора имат по-малък осигурителен стаж и при изчисляване на пенсията им участва доход за по-малък брой години, поясняват експертите от НОИ. До 1 юли 2020 г. 32 410 души са избрали пенсията им да се изчислява по старата методика и това се е оказало по-благоприятно за тях. Тези хора са 35,7% от всички пенсионирали се след 31 декември 2018 г. Други 45 632 човека са се пенсионирали по новите правила. При тях средната стойност на индивидуалния коефициент е по-висок с 24,2% от този на първата група. Изключение правят само пенсионерите с пенсия за инвалидност. Данните потвърждават очакванията, че отпадането на дохода за т. нар. “три най-добри години” преди 1997 г. по принцип е по-благоприятно за бъдещите пенсионери, отколкото запазването им, посочват в изводите си експертите на НОИ.

Удължават срока на решенията на ТЕЛК
Изплащат инвалидните пенсии до края на юли Касае 5000 души Решенията за ТЕЛК ще бъдат удължени с два месеца след изтичане на епидемиологичната обстановка, като гласуването ще е на 16-ти този месец в преходните и заключителни разпоредби на Закона за ценните книжа. Това съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Припомняме, че заради изтичане на срока на ТЕЛК от НОИ обявиха, че пенсионери с инвалидни пенсии ще получат само част от парите си за юли.
“Следващата седмица законът ще бъде приет в пленарна зала и ще се даде възможност да се удължат с два месеца ТЕЛК решенията за трайна нетрудоспособност, които са изтекли по времето на извънредното положение. Това ще реши проблемите, защото ще даде възможност да се изплатят средствата по тези решения и хората да получат своите пари в рамките на месеца”, каза още Дариткова.
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева уточни, че става дума за около 5 000 души, а предложението щяло да бъде да се увеличат решенията с 2 месеца след края на епидемичната обстановка и нямало да се слага точна крайна дата. Посочваме в заявлението Избираме до 2023 г. по коя методика да смятат парите
Носете оригиналните документи До 1 януари 2023 г. едновременно с подаването на заявление за отпускане на пенсия, свързана с трудова дейност, кандидат пенсионерът има право да избере дали размерът на пенсията му да бъде определен с индивидуален коефициент (ИК), изчислен по старата или по новата формула.
В заявлението за пенсиониране кандидат пенсионерите могат да отбележат, че желаят размерът на пенсията им да бъде изчислен с осигурителния доход с трите “златни години” преди 1997 г. В отделно поле трябва да посочат и кои точно години искат да се вземат предвид. Освен това трябва да опишат документите за осигурителния си доход и стаж - трудова книжка, удостоверения за пенсиониране. Те ще трябва да носят оригиналите при подаването на заявлението.
Ако хората забравят да отбележат, че искат пенсията им да се преизчислява по старата формула, но представят и опишат документи за “златните години”, експертите ще смятат каква би била пенсията им и по двете формули и ще се отпуска по-благоприятната.

Новините от днес и със задна дата