петък, 10 юли 2020 г.

Иван Гешев: Президентът се е объркал, мафията във всички държави е в политиката

Президентът се е объркал. Мафията във всички държави е в политиката. Не е признак на държавнически подход да атакуваш съдебната система. Ние не съобразяваме действията си с действия на политици. Служителите в президентството нямат имунитет, такъв има само президентът. Това обяви главният прокурор Иван Гешев пред Нова тв.
"Поласкан съм от твърденията, които са лъжи, че прокуратурата може да се организира за 3 часа. За разрешенията за претърсванията в президентството - едното е със заповед от неделя, а по другото се работи от края на май", каза Гешев.

"Ние не се страхуваме и не се срамуваме и държим българските граждани да знаят истината. Това е начинът да се повиши доверието в съдебната система", добави Гешев.

"Единственото, с което ще се съобразява прокуратурата, са доказателствата. Не може президентството да прехвърля отговорността за собствените си грешки към прокуратурата. Румен Радев се нареди в редицата на Иван Костов и към хората, които атакуват прокуратурата, към хората, които приватизираха и ограбиха народа. Ако смята, че като президент това е нещо правилно, аз не мога да се намеся", добави главният прокурор."Последните месеци българската прокуратура не прави компромис с никого. Няма значение дали става въпрос за антимафиоти, или за зам.-министър, или за Черепа. Не ме е страх от политическите реакции. Няма да се съобразяваме с българските политици и олигарси, ще претърсим връзката между тях, която ни държи в бедност и нищета", заяви още той.

Попитан за ареста на Пламен Бобоков, Гешев каза, че той трябва да отговори какво правят опасните отпадъци на територията на цялата страна - около Червен бряг, около Кремиковци и на други места.

"Бобоков трябва да отговори какво правят опасните отпадъци на територията на цялата страна. Близо до Кремиковци има складове, на две места край Плевен. Става въпрос за опасни отпадъци, които отделят токсични вещества, които замърсяват природата. Това не може да става в ЕС. Това е тровене на българските деца с олово. По-лесно е да копаеш и да тровиш българи", посочи Гешев.

Попитан дали ще си подаде оставката, след като вчера се чуха такива призиви от протестиращите, Гешев каза: "Защо да си подам оставката, защото си върша работата? Че телефонните измами почти изчезнаха, че олигарсите са разследвани, че има министри в ареста - няма да си подам оставката, защото си върша работата. Ще цитирам Линкъл: "Вървя с бавни стъпки, но само напред." Не се връщам назад."

Очаквайте подробности.

Новините от днес и със задна дата