вторник, 7 юли 2020 г.

Забиха българското знаме до сараите на Ахмед Доган, стигна се до бой с охранителите СНИМКИ/ ВИДЕО

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, активистът от същото политическо обединение Ивайло Мирчев и общинският съветник от Бургас Димитър Найденов дебаркираха с гумена лодка на брега в близост до лятната резиденция на Ахмед Доган и забиха в пясъка българското знаме.

Акцията предизвика сблъсък с пристигналите на място охранители, който беше излъчен на живо във Фейсбук страницата на бившия правосъден министър.

Тримата стигнаха по море до целта си, защото по суша пътят от години е затворен. Според тях това е незаконно, защото става дума за публична държавна собственост и по закон достъпът на гражданите не може да бъде ограничаван. Охранителите, които се изправиха срещу групата, отказаха да приемат показаните от Иванов документи. Те ги оставиха да забият трибагреника в земята, но не им позволиха да направят и крачка повече.

Според кмета на Бургас Димитър Николов, в чиято юрисдикция попада имотът, ивицата до хотелския комплекс, известен като лятната резиденция или сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган не е плаж и достъпът до нея няма как да бъде свободен. Христо Иванов обаче смята, че това не е така и се закани да заведе дело.

В един момент споровете на брега ескалираха във физически сблъсък. Охранителите опитаха да избутат обратно в морето участниците в десанта, като съпротивата им беше посрещната с прийоми от класическата борба. В крайна сметка се наложи да бъдат викани полицаи, които да успокояват страстите.

По време на клипа Христо Иванов обвини лидерите на ГЕРБ и БСП - Бойко Борисов и Корнелия Нинова, че "пазарят политически сделки" в комплекса, а президента Радев - че гардовете не се легитимират, защото в такъв случай би станало ясно, че са служители на лично подопечната му служба НСО.

По-късно това наложи официална позиция от НСО:

В отговор на многобройни запитвания до Националната служба за охрана във връзка с инцидент с граждани на крайбрежната ивица в близост до парк "Росенец" край Бургас, НСО заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди.

Напомняме, че охраняемите обекти, изброени в Параграф 1 от Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за НСО, са публично достояние.

В края на миналата година лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че Ахмед Доган е охраняван от НСО, като службата плаща само заплатите на охранителите, а колите се осигуряват от движението.

Новините от днес и със задна дата