вторник, 23 юни 2020 г.

Епидемиологът д-р Петър Марков: До дни ще има много починали от К-19 в България

Епидемиологът д-р Петър Марков: До дни ще има много починали от К-19 в България, защото... - 0
„Можем да говорим за втора вълна на коронавируса в България и тя изисква мерки, за да бъде прекратена. Степента на нарастване през толкова дълъг период от време не може да бъде обяснена с по-големия брой тестове. Последния месец мерките са почти изоставени и затова отчитаме по-голям брой регистрирани с Covid-19“. Това коментира д-р Петър Марков, епидемиолог, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина, има докторат от Оксфордския университет. Според него мерките трябва да са резултат от следене отблизо на важните епидемични данни и ако се наложи, да бъдат въведени допълнителни изисквания.
„Пълно изоставане на мерките не е препоръчително. Виждаме навсякъде, където мерките се смекчат, че ситуацията се влошава... Носенето на маски в закрити пространства е важен начин за контролиране на инфекцията, а и лесен начин. Дали би било достатъчно, това може да се разбере при следене на епидемията. Най-добре е комбинацията и с други мерки като ограничаване на събирането на много хора на едно място“, заяви епидемиологът пред БНР.
Д-р Марков допълни:
„Няма данни, че силата на вируса е отслабнала. Вирусите не функционират по този начин... Вирусът циркулира и това, че временно сме имали по-малко случаи, е резултат от навременните мерки, но в България те бяха изоставени... През следващите дни очаквам увеличаване на смъртните случаи“. И препоръките на д-р Марков:
„Избягвайте струпването на хора, спазвайте дистанция, носете маска, мийте ръцете си често, ползвайте гел“.

Новините от днес и със задна дата