сряда, 13 май 2020 г.

Епидемиологът проф. Кожухарова с мрачна прогноза за края на пандемията

                                               Снимка:БГНЕС
Неоправдано е да очакваме, че коронавирусът просто ще изчезне и данните от Южна Корея доказват това. Вирусите, които предизвикват респираторни инфекции, не изчезват изведнъж от само себе си, те не се и появяват изведнъж, каза пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова.
По думите ѝ много вероятно е оттук нататък да се срещаме с този вирус редовно, както с другите респираторни вируси, които са повече от 200.
Проф. Кожухарова посочи, че хигиенните мерки, които са наложени сега заради пандемията, не трябва да бъдат отменяни никога. "Епидемиолозите отдавна настояват за тях, те са изключително полезни и имат положително влияние за предпазване от всички заразни болести", каза проф. Кожухарова.
Тя коментира, че хората трябва да се приспособят към коронавируса, което означава "и икономическият, и социалният живот да се приспособят".

Проф. Мира Кожухарова заяви, че безсимптомното разпространяване на вируса го прави опасен и потаен, но уточни, че колкото повече безсимптомни случаи има, това е по-добре, защото означава, че това са хора, които изграждат имунитет, без да боледуват.

Новините от днес и със задна дата