сряда, 13 май 2020 г.

Обявиха извънредна епидемиологична обстановка

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Прието беше Решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г.

Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му.

След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка.

Изтече срока, който беше обявен за извънредно положение. В същия ден беше обявен Закона за здравето, което ни дава право да обявяваме противоепидемични мерки и ние се възползвахме, тъй като няма рязка промяна в развитието на болестта. Считаме, че тези мерки трябва да продължат да се прилагат. Правителството смята, че COVID - 19 представлява опасност, заяви Кирил Ананиев. 

Мотивите

На първо място причинителят на заболяването има неизяснен произход. Пътищата на разпространение не са открити. COVID - 19 се развива в целия свят. Заболяването води до тежко протичане на лечението особено за хората над 60 години. Огнищата са разпространени в цялата страна. Такива огнища има в домове за възрастни хора и деца с увреждания.

Липсва специфично лечение. Няма и разработена специфична имунно профилактика. Това заболяване засегна много медицински персонал.

Има две нови мерки - разрешаваме трансплантациите и вече могат да ходят всички свободно в парковете. Донорите отиват в други държави, където има по-висока заболеваемост. Всеки един кмет е предвидил как да се ходи по парковете, при спазване на дистанция. Всички възрасти имат право на социален живот. 

Според мен една седмица трябва да има над 100 души заболели тогава може да въведем по-строги мерки.

Всичко това, което е разрешено да функционира, продължава и занапред. Всичко онова, което не е разрешено няма да функционира.

Направили сме четири заповеди.

Ограничението за влизане на територията на България от трети страни е забранено, както и на някои страни, където има високи стойности на заболяването. Но задължителната карантина от 14 дни остават на хора влезли от друга държава. Тепърва ще се водят двустранни разговори с някои държави. Имаше разговор между министрите на туризма. ЕК насочва към регионални разговори. Според мен не трябва да отпада 14-дневната карантина.

Очаквайте още подробности!

Новините от днес и със задна дата