неделя, 10 май 2020 г.

Външно с важна новина за евентуално заразени българи от кланицата в Германия

Външно с важна новина за заразени българи от кланицата в Германия - 0
Министерство на външните работи няма информация за заразени българи в кланица в град Косфелд в Западна Германия, тъй като законът за защита на личните данни в страната не позволява на властите да оповестяват нито имена, нито националност.
Това съобщиха от консулската ни служба във Франкфурт за Хоризонт и поясниха, че не е търсена и помощ. Германски медии съобщиха за ново огнище на зараза в Косфелд, според публикациите инфектирани са предимно българи, румънци и поляци. В четвъртък 200 от служителите на кланицата Вестфлайш в Косфелд са тествани за коронавирус. 151 от тях имат позитивен резултат, а 13 са настанени в болница с умерени симптоми, останалите са в изолация. Кланицата в Косфелд, град недалеч от Мюнстер в провинция Северен Рейн-Вестфалия, е затворена до второ нареждане.
Здравният министър на провинцията Карл-Йозеф Лауман твърди, че заразените са предимно работници от България и Румъния, а като възможна причина за разпространението на вируса той посочи тесните квартири, в които спят по много хора. В края на април беше открито друго огнище в месопреработвателен завод в южния щат Баден - Вюртенберг, където заразени бяха около 200 чуждестранни работници.

Между 17 и 20 хиляди работници във всички 35 кланици в провинция Северен Рейн-Вестфалия ще бъдат тествани за коронавирус, допълни регионалният здравен министър. Заради големият брой заразени в кланицата в Косфелд, провинцията стана първата, която да задейства така наречения „спешен механизъм“ за забавяне на отхлабването на мерките до 18 май.
В повечето части на Германия мерките се отхлабват от утре. Спешният механизъм цели да ограничи разпространение на вируса локално и се задейства, когато има заразени над 50 души на 100 000 население. Заразите в Косфелд в момента са 61 души на 100 000 души население. Въпреки отложеното отваряне на икономиката, училищата и детските градини в Косфелд ще отворят както беше планирано от утре.

Новините от днес и със задна дата