сряда, 6 май 2020 г.

Почитаме Св. Георги и честваме празника на Българската армия! Честит празник и на имениците!

Свети Георги е закрилник на пастири и воини, небесен предводител ...

Българската православна църква отбелязва паметта на големия светец и чудотворец Свети великомъченик Георги Победоносец. Традиционно днес има честваме още един важен за всички ден - Деня на храбростта и празник на Българската армия, който тази година ще премине през военен парад заради ограниченията срещу разпространяването на коронавируса.

Заради своята храброст и мъжество светецът воин Св. Георги е избран от българската армия за неин патрон, а от векове наред народът го почита като покровител на овчарите.

Mладият военачалник Георги бил удостоен с високи отличия във войската, а заради своята храброст се превърнал в любимец на император Диоклециан. Владетелят обаче ненавиждал християните, които по негова заповед били подлагани на тежки изпитания. Свети Георги пренебрегнал земните блага и почести заради своята силна и непоколебима вяра и се опълчил срещу императора. Бил затворен и подложен на мъчения, но с Божията сила всяка нощ раните му заздравявали. Обезглавен е на 23 април 306 година, но в църковния календар датата е преместена на 6-ти май за да не съвпада с Великия пост.

Легенда пък разказва как младият воин бил чудовището, което всяка нощ излизало от езеро край град Бейрут и изяждало по едно дете. Затова в иконографията Свети Георги се изобразява възседнал бял кон и с дълго копие в ръката, забито в устата на страшен змей.

Днес честваме и Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май, Гергьовден. Тази година той ще бъде отбелязан с прояви, съобразени с противоепидемичните мерки.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще отправи приветствие по случай 6 май, от 10.00 часа в Гербовата зала на "Дондуков"2.

Събитията днес включват тържествен ритуал в Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново и демонстрации на способности от силите за специални операции, от Военноморските и Военновъздушните сили.

Празникът ще започне в 10.10 часа с тържествен ритуал в Националния военен университет, в който ще участва министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той ще приеме строя на курсантите и ще поздрави всички военнослужещи по повод празника. В парада на бъдещите офицери ще участват над 250 курсанти, разпределени в 6 блока и знаменен взвод, носещ знамената-реликви. Командващ парада ще бъде началникът на Националния военен университет полковник Иван Маламов. Под звуците на химна на България, изпълнен от военния духов оркестър на университета, ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. Курсантите ще преминат в тържествен марш. Ритуалът ще завърши с преминаване на бойна техника на висшето училище. В церемонията ще участва и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Пред Морска гара - Варна, от 10.35 часа военнослужещи от Военноморските сили ще извършат демонстрация на способности по овладяване на кораб-нарушител в националните морски пространства. Ще участват военни моряци от Флотилията бойни и спомагателни кораби, Морската вертолетна авиобаза "Чайка" и Морския специален разузнавателен отряд. Техниката ще бъде представена от моторен катер /"кораб-нарушител"/, бойни високоскоростни лодки и военноморски вертолет "Пантер".

В 10.50 часа в 3-та авиационна база в Граф Игнатиево ще се състоят съвместни полети за демонстриране на бойни способности от Военновъздушните сили на България. В полетите ще участва личен състав от военното формирование 28 000-Граф Игнатиево, със самолети МиГ-29 и Л-39ЗА, както и от формированието 32 040-Крумово, с вертолети Ми-24 и "Кугър". Ще бъде показана съвместна операция по търсене и спасяване на катапултирал пилот над вражеска територия.

В 11.00 часа в района на учебния център "Црънча" силите за специални операции ще демонстрират различни бойни способности. Формирования на Съвместното командване на специалните операции ще покажат разузнаване, обезвреждане на терористи и освобождаване на заложници, ще изпълнят парашутни скокове, инфилтрация на снайперистки тим от хеликоптер по способа "бързо въже", ще представят способности по ръкопашни техники и ще изпълнят динамични стрелби с пистолет и автомат. Демонстрациите ще завършат с парашутен скок и развято отвисоко национално знаме.

Проявите по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия ще завършат в София с отдаване на почит към героите, загинали за свободата и независимостта на България. В 11.30 часа президентът Румен Радев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще поднесат цветя пред Паметника на Незнайния воин на площад "Свети Александър Невски".

Днес Националният военноисторически музей представя различни онлайн активности. Специално за празника е създадено виртуално и интерактивно съдържание "Заедно на 6 май", което ще бъде качено в сайта на музея в секция "Виртуален музей", както и в страниците и профилите на НВИМ в социалните

Новините от днес и със задна дата