четвъртък, 14 май 2020 г.

Прототипът на БГ ваксината готов до три месеца

Предстои конструирането на ваксината. До три месеца ще е готов прототипът. След това идват дългите тестове. Нормалната работа е около година. Състезанието между фирмите е кои по-бързо ще успеят да се преборят за държавните суми, които се отпускат от богатите държави по отношение на тестването.

Това каза пред БНР доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН, където се разработва ваксина срещу коронавируса.

"Нашата" ваксина представлява вирус имитираща частица и е с наноматериали, които ще бъдат носители на съответните вирусни компоненти, които трябва да се разпознават. В края на пандемията експерти ще направят преценка кое е по-страшно за една ваксина - да е масова, за да се предпази населението от изолация от обществения живот, или ще бъде за конкретни хора. По-скоро би трябвало да им личен избор", добави доц. Чобанов.

"Аз съм скептик към лекарствата. Като имунолог разчитам на действието на имунната система. Вирусът не е жив организъм, а парче молекула. До едно от лекарствата имат изключително силни странични реакция. Този вирус не е истинският Армагедон. Вирусът показа, че обществото не е подготвено технически да реагира на такъв тип епидемия, но и психологически", сподели още той.

Имунологът подчерта, че не се знае вирусът какъв имунитет генерира в организма на човек.

"Според мен груповият имунитет е този, който може да запази популацията на хора... Коронавирусът не може да се разпространява през различни носители - дрехи, виждам параноични хора с ръкавици навън. В открити пространства вирусът е чувствителен към всичко. Това, че издържал с часове върху повърхности, граничи с научната фантастика", каза още доц. Чобанов.

От Световната здравна организация пък предупредиха, че новият коронавирус може "никога да не изчезне" и да стане болест, с която човечеството ще трябва да се научи да живее, предава Франс прес. Броят на жертвите в цял свят наближава вече 300 000 души.

Докато ред страни постепенно вдигат рестрикциите, наложени в стремеж да се ограничи разпространението на пандемията, започнала през декември в Китай, СЗО отправи днес тревожно послание.

"Имаме нов вирус, проникнал за пръв път сред човешкото население, съответно е много трудно да се каже кога ще можем да го надвием, заяви Майкъл Райън, директор на програмата за извънредни ситуации към организацията, на виртуална пресконференция в Женева. - Този вирус може да стане ендемичен в нашите общности, може никога да не изчезне."

Друг обезпокоителен факт сочи, че коронавирусът може да се предава не само чрез кашляне и кихане, но и само при говор.

Отделяните по време на разговор микроскопични капчици слюнка могат да остават във въздуха в затворени пространства над десет минути, показват опити, чиито данни публикува вчера списание Пи Ен Ей Ес.


Новините от днес и със задна дата