събота, 2 май 2020 г.

Защо спряха брифингите с Мутафчийски?

                                            Снимка: БТА
Решението за спиране на редовните брифинги на Националния оперативен щаб с участието на ген. Мутафчийски предизвика различни тълкувания на въпроса защо?
Тази сутрин шефката на правителствения пресцентър Севдалина Арнаудова се появи вместо ген. Венцислав Мутафчийски, доц. Д-р Ангел Кунчев и проф. Тодор Кантарджиев и обяви, че те повече няма да се появяват, за да съобщават актуални данни за заразата с коронавирус у нас. Причината по думите ѝ е в това, че гражданите са достатъчно информирани за заплахата, а и сред обществото има недоволство от начина на съобщаване на информацията. Данните вече ще бъдат изпращани до медиите, а Щабът ще продължи работата си без традиционните брифинги в 8 сутринта.
Някои видяха в този ход напрежение между Борисов и Мутафчийски, "скриване", след като е бил употребен за "черната рабата", а други  определиха това като "достойна постъпка", "отговор на езика на омразата и злобата" и навременно решение, за да престанат хората да се стресират.

"Борисов употреби генерал Мутафчийски да му свърши черната работа", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията.

"Само по себе си това не е изненада. Бягството от отговорност е негов любим подход от първия му ден в политиката - посредством употребата на министри, коалиционни партньори, съпартийци, патерици в други партии. Всеки, който се е доближил до него, е бил изгорен в името на едноличното му оцеляване. Това правило няма изключения дори и в тежки за България и народа моменти", допълва Нинова. 

"Генерал Венцислав Мутафчийски беше скрит и трябва да видим защо" - този въпрос отправи от ефира на БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя е видяла напрежение между него и Бойко Борисов.

Продължаваме да не знаем като общество какво ни чака, подчерта тя. Страх и стрес се насаждаше в българските граждани по всякакъв начин, каза още Йотова. Имаме нужда от отговорите какво става, отсече вицепрезидентът.

Щабът си свърши работата достойно, смята Йотова и изтъкна, че разборът ще бъде направен след последната съдийска свирка.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова определи решението, като начин щабът да се спаси от малоумни въпроси, подигравки и хейт.

"Да, правилно решение е да се спрат ежедневните брифинги на НОЩ! Време беше, някой да "спаси" тези достойни мъже от малоумни въпроси, подигравки и хейт. Респект за Мутафчийски, Кунчев, Кантарджиев, Пенчев!, написа във Фейсбук Десислава Атанасова.

Евредепутатът Александър Йорданов, кой бе един от най-острите критици на епидемиолога Атанас Мангъров, който не отстъпваше от тезата си за "стадния имунитет" също застана зад решението да спрат ежедневните брифинги на Националния щаб. В пространен пост във Фейсбук той написа:

"Това е достойна постъпка, отговор на езика на омразата и злобата, защото все някога трябваше да се каже баста на просташките издевателства на които хората от Щаба бяха подлагани всеки ден. То не бяха подигравки - включително и за униформата на генерала, мръснишки подмятания, провокиране с лъжливи "мнения на зрители" и внушаване на постоянно недоверие към работата на тези достойни мъже."

Търпеливо, с невероятен стоицизъм, лекарите и учените от НОЩ многократно обясняваха, обясняваха, обясняваха. Срещу тях валяха все по-тъпи и тъпи въпроси. Губеха им времето, обиждаха ги, иронизираха ги. Сега вече всичко е ясно. Който е разбрал е разбрал. Не би трябвало у нас да има дори един човек, който да не е наясно с опасността от новия коронавирус, за чието лечение няма открито лекарство и ваксина."

Анализаторът и експерт по международна сигурност Боян Чуков определи отмяната на редовните брифинги на Националния оперативен щаб като начин да се спре психозата на хората от пандемията.  В сутрешния блок на БНТ той коментира:

"Много удачен момент да се промени формата, защото започва да се появява едно напрежение и трябва по един или друг начин да се променят нещата. Защото карантината предизвиква неврози и психози и ако това продължава, тази тенденция ще се задълбочи. Мисля, че е много удачен този ход. Както виждаме се оставят и повече свободи на гражданите - разходки по парковете, Витоша ще се отваря. Надявам се, че в заведенията, където има двор и градина, също могат да бъдат оставени да работят".

По думите на Чуков това се прави предвид обстановката в страната и възможностите гражданите да започнат да получават предишния свой живот.

Решението да бъдат спрени брифингите с Мутафчийски бе обявено тази сутрин от пиарът на правителството Севдалина Арнаудова. В 8 часа тази сутрин тя се появи изненадващо на екрана вместо генерала на редовния брифинг.

"От днес информацията ще бъде представена под формата на съобщения от секретаря на щаба доц Димо Димов. Въпросите, които имате ще може да отправяте чрез ресорните пресцентрове. Мотивът за това е, че българското общество е достатъчно добре информирано за коронавируса, а и все по-често започват да се чуват гласове на критика, според които брифингите нанасят повече вреда, отколкото полза", съобщи говорителката на правителството Севдалина Арнаудова.

Спирането на редовните брифинги на Националния оперативен щаб се случва по решение на премиера Бойко Борисов.

В понеделник хора от Националния оперативен щаб ще се срещнат с представители на БФС, за да обсъдят футболните клубове при какви условия може да стартират тренировки и евентуално кога да се поднови шампионата.

 Социалният министър Деница Сачева разкри истинската причина за края на редовните брифинги на ген. Мутафчийски в сградата на Министерския съвет. „В началото на седмицата ген. Мутафчийски каза, че народът ще го убие и вече става ненужен“. Това ли бе причината за края на брифингите“, попита я Георги Любенов в сутрешния блок на БНТ, където гостува Сачева.

„Много силни и драматични думи, а ние искаме да избегнем това – да няма силен драматизъм. Имаме нужда от разговори и вътрешен баланс между рестрикциите, които трябва да спазваме, и да живеем по нормален начин“, увери социалният министър. „Няма нужда от това всеки ден да се изнася статистика, която напряга. Хората имат нужда от малко въздух и спокойствие“, допълни тя.

„Съобразихме се с мненията, които получихме. Правителството винаги се е в вслушвало в мнението на хората и е реагирало“, категорична бе Сачева. Тя разкри и какво ще се случи занапред с ген. Мутафчисйки, доц. Кунчев и проф. Кантарджиев, който оглавяваха Националния оперативен щаб. „Тримата не си почиват. Дори като съобщиха новината, че се спират брифингите, ген. Мутафчийски бе на среща с премиера Бойко Борисов. Там те обсъждаха опаданото на още мерки. За тримата - ген. Мутафчисйки, доц. Кунчев и проф. Кантарджиев, е още много рано за почивка“, категорична бе министър Сачева.

А ние сме в очакване да чуем и мнението на самия ген. Мутафчийски!

Новините от днес и със задна дата