Масовото ваксиниране на децата може да бъде мощно средство в борбата срещу антимикробната резистентност, особено в бедните страни, съобщи електронтото издание МедикълЕкспрес, цитирано от dir.bg. То цитира изследване на екип учени от университета в Бъркли, щата Калифорния, САЩ.

Свръхупотребата на антибиотици по света увеличава разпространението на "супербактерии", които са еволюирали така, че да преодоляват антибиотиците и това прави хората особено уязвими на тежки заболявания като сепсис, туберкулоза, малария, пневмония. бедните страни понасят най-тежко последиците в хуманитарен и икономически план за антимикробната резистентност.

Изследването на специалистите от университета в Бъркли установило, че имунизацията с две разпространени ваксини - срещу пневнококи и срещу ротавирус, значително намалява нивата на острите дихателни инфекции и диария сред най-малките деца. Когато по-малко деца боледуват, по-рядко се налага прилагането на антибиотици, обясняват специалистите.

Повечето страни са разработили или са в процес на рамзработване на нац;ионални планове за действие срещу кризата, предизвикана от устойчивостта на антибиотици върху здравните системи, но засега има малко резултати, казва Джоузеф Люнард, водещ автор на изследването и преподавал по епидемиология в университета. той изтъква, че получените от тях данни за действието на тези две широко прилагани ваксини, показват, че имунизацията трябва да е сред приоритетните действия.

Въз основа на данни от 78 бедни страни, учените установяват, че ваксините срещу пневмококи и срешу ротавирус предотвратяват почти 20 процента от лекуваните с антибиотици остри дихателни инфекции и над 11 на сто от лекуваните с антибиотици прояви на диария при деца под петгодишна възраст.