четвъртък, 14 май 2020 г.

Арестуваха 4-ма българи от канал за трафик на кокаин с лекаря на Марадона

Четирима българи са арестувани заради канал за трафик на кокаин от Колумбия за Европа, скрит в кашони от лайм, съобщава 24 часа, цитирайки полицията в Испания.

На Пиренеите са задържани 9 души. Сред тях са бившият футболист на "Реал" (Мадрид) Едвин Конго и доктор Маурисио Вергара, който е помогнал на легендата Марадона да отслабне в частната си клиника. В родината им Колумбия са задържани още 2-ма, както и 3-ма в Холандия. В края на януари ГДБОП и прокуратурата заловиха два тира, пълни с лайм, а във всеки един от 6600-те кашона имаше импрегниран кокаин.

Според полицията в Испания дрогата от камионите в България е 1 тон и е част от канала, който е разбит при международната операция. Тогава бяха арестувани бившият шеф на митницата в София Красимир Керемидчийски, рехабилитаторът от Бургас Огнян Асенов и още един техен помагач.

От МВР и прокуратурата в България потвърдиха за арестите на другите 4-ма българи, които са участвали в канала, но отказаха подробности.

Операцията по разбиването на канала е ръководена от полицията в Испания. Дълго време е бил следен колумбийският доктор, който е бил арестуван за трафик на кокаин и през 2002 г.

Испанските полицаи разобличили д-р Маурисио Вергара, че използва клиниката си за красота в Мадрид, за да води разговори с другите членове на канала за трафик на кокаин от родината му към Европа.

Двамата колумбийци освен футболиста и доктора са били химиците на бандата. Те са пътували от родината си до Испания. Там са получили указания и след това са посетили Холандия и България, където са лабораториите. Като свършили работата по извличането на дрогата, се прибрали отново в родината си.

Кокаинът, включително и този, заловен в края на януари в България, е бил предназначен изцяло за пазара в Европа, където е изнасян вече в чист вид. Футболистът Едвин Конго е бил разпитан и е освободен. Докторът на Марадона е в ареста като основен координатор на трафика.

Новините от днес и със задна дата