понеделник, 6 април 2020 г.

Проф. д-р Иво Петров: Налично в България лекарство за краста дава надежди срещу COVID-19

Антипаразитното лекарство за краста Ивермектин дава надежди за успешно лекуване на COVID-19. Новината съобщи в студиото на БНТ водещият български кардиолог проф. д-р Иво Петров.

"Имам новина. От няколко часа има ново предложение за лекарство за коронавируса. Това е Ивермектин, което се използва за краста. Предполагам, че това лекараство Ивермектин го има в България. Ползва се във ветеринарната медицина", съобщи в ефир професорът.

По думите му има поредици от лекарства за различните стадии на заболяването, но нито едно от тях не е показало 100-процентов резултат. Проф. Петров обясни, че експертите са в търсене на медикамента, който да разрушим пъзела на инфекцията.

По думите му лекарството Ивермектин, което дава положителни резултати към момента, се използва най-вече във ветеринарната медицина.

"В ранния стадий може да се използва хинин и други. В следващите фази идват и противовъзпалетилните медикаменти. Освен дистанцията и спазването на личната хигиена, което е най-важно да не се заразим, идва ред и на изследване на различни медикаменти. Търсим колкото по-малко вируса да бъде експониран. Ако кихнем аерозолите се разпространяват на 8 метра, ако кашляме - на 4 метра, ако говорим на около 2 метра. Има ексцентрични предложения - да се намали говореното. Когато сме по-близко един до друг, със сигурност трябва да носим маска", допълни проф. Петров.

Според испанското издание "20 минутос", съвместно проучване, ръководено от Института за биомебиомедицински открития в Университета Монаш в Мелбърн, Австралия, заедно с Института за зарази и имунитет "Питър Дохърти" (Peter Doherty), установяват, че Ивермектин, е в състояние да убие новия коронавирус за 48 часа.

"Установихме, че дори само една доза може да елиминира цялата вирусна РНК в рамките на 48 часа", коментират изследователите, чиято работа е публикувана в списание Antiviral Research. Това е антипаразитно лекарство, одобрено от Американската агенция по лекарствата (FDA), което също е доказано, че е ефективно срещу широк спектър от вируси, включително ХИВ, денга, грип и зика", пише в статията.

Експертите предупреждават, че трябва да се направят няколко теста, преди да бъде постигнат крайният резултат.

"Ивермектин е едно от най-широко използваните лекарства за предотвратяване на инфекция и се счита за безопасно лекарство. Сега трябва да определим дозата, която може да се използва при хора, това е следващата ни стъпка", подчертават експертите.

Ивермектин се използва при кучета и котки за лечение на различни заболявания. Това е едно от най-широко използваните лекарства за предотвратяване на инфекция с дирофиларии при кучета (също се използва при котки за същата цел, но в по-малка степен).

Използването на ивермектин за лечението на Covid-19 ще зависи от резултатите от по-нататъшни предклинични тестове и в крайна сметка клинични изпитвания.

Новините от днес и със задна дата