събота, 18 април 2020 г.

Лекари посочиха ранните признаци, които издават, че COVID-19 ще протече много тежко

US лекари посочиха ранните признаци, които издават, че COVID-19 ще протече много тежко - 0
Американски лекари посочиха ранните признаци, по които може да бъде определено дали болестта при пациент с COVID-19 ще протече в тежка форма, съобщава сайтът MedRxiv. Изследването е на учени от Медицинското училище Гросман към Нюйоркския университет.

Специалистите са проучили внимателно историята на заболяването при 4103 жители на Ню Йорк с COVID-19.
Около половината пациенти са се нуждаели от хоспитализация, а 650 души по-късно са били настанявани в отделения за интензивна терапия, на изкуствена вентилация или са умирали.
Анализът на клиничната картина на заболяването е показал, че ако при пациент в ранен етап на хоспитализация се наблюдават повишени показатели на С-реактивния протеин, д-димер и феритин, вероятността болестта да премине в тежка форма е доста голяма.

Друг важен признак, който говори за евентуални усложнения, е ниската степен на насищане на кръвта с кислород. Според наблюденията на американски лекари, пациентите със затлъстяване също са изложени на риск.
При тях вероятността заболяването да протече тежко е по-голяма дори и от пациентите със сърдечни и белодробни заболявания.

Новините от днес и със задна дата