събота, 18 април 2020 г.

Бебе на 2 месеца от Бургас е с коронавирус, случаите са вече 865, още един починал

Armenia reports three new coronavirus cases | ARMENPRESS Armenian ...
40 са новите случаи на COVID-19 у нас. От тях в болница са 16. 865 са случаите за страната ни, активните от тях са 671. 15 случаи са в София. Има две деца - бебе на 2 месеца от Бургас и дете на 9 години от Паничарево, настанено в болницата в Стара Загора. Това каза генерал Венцислав Мутафчийски по време на брифинг на Кризисния щаб.

Има нов случай на починал пациент. Така броят им става 41 души. 244 са настанените в болница пациенти, от тях 44 са в интензивното отделение, а 153 са излекуваните.

Положителните проби за последното денонощие са констатирани в областите София (15 случая), Русе (1 случай), Видин (9 случая), Хасково (3 случая), Сливен (1 случай), Стара Загора (5 случая), Габрово (1 случай), Бургас (4 случая) и Благоевград (1 случай).

Най-много заразени до момента има в София - 510 души.

От всички 865 диагностицирани - 467 (54%) са мъже и 398 (46%) жени.

Най-възрастният пациент е на 91 години, а най-малкият - бебе на 2 месеца.

Попитан дали, ако свършват леглата в болниците, ще се приемат неосигурени пациенти, той заяви, че разделение няма да се прави.

Що се отнася до това дали ще се пренасочват медици, ген. Мутафчийски заяви, че има липса на такива. "В момента най-остро това се усеща във Видин", подчерта още той.

"Следим много внимателно какви са тенденциите в света, за да можем да си сверим нашите планове. Ситуацията е динамична.

Редица държави в Европа започнаха да възобновяват поетапно работата в редица сектори, но в България те не са били забранявани като строителството. Нашите мерки са доста либерални в сравнение с техните", подчерта той.

Той допълни, че нямаме тежко болни медици, въпреки че тяхната работа е изключително рискова.

"Случаите не са от COVID-19 отделенията, а от други - поради неразпознати случаи на заразата. Обръщаме внимание да колегите за предпазните средства", каза още началникът на ВМА.

Новините от днес и със задна дата