неделя, 19 април 2020 г.

Децата, родени с цезарово сечение, се различават от връстниците си по тези прости признаци

Децата, родени с цезарово сечение, се различават от връстниците си по тези прости признаци

Има само два начина, по които бебетата се появяват на бял свят: през родовия канал и чрез цезарово сечение. 

Секциото е най-често срещаната акушерска операция. В повечето случаи се прави, за да бъде спасен животът на родилката и бебето ѝ. Напоследък обаче все повече жени предпочитат да раждат с цезарово сечение.

Някои родители и психолози смятат, че хирургическата интервенция по време на раждане оставя отпечатък върху бебетата. Истина ли е това? Има ли разликата между обикновените деца и бебетата, родени с цезарово сечение?

Според педиатрите, на външен вид бебетата, родени с цезарово сечение, не се различават по нищо от връстниците си, които са се появили по естествен път.

Според други специалисти обаче между тях има разлики. А някои експерти дори посочват признаците, които издават, че бебето е родено със секцио. 

Стерилни черва през първите 2 седмици от живота 

Специалисти от Московския регионален научноизследователски институт по акушерство и гинекология смятат, че ако при децата, родени с цезарово сечение има някакви разлики, те се проявяват само в първите две седмици от живота им. 

Това се дължи на факта, че тези бебета не са преминали през родовия канал и съответно в този важен момент не са получили необходимите хормони и бактерии от майката, което прави червата им стерилни. 

Такива деца не усвояват храната добре и не изграждат имунитет, наддават слабо, постоянно се оригват и могат да вдигат температура.

Ако майките им обаче ги кърмят, в течение на първите две седмици всичко се променя. Започва да се появява необходимата чревна флора и те започват да се развиват като останалите деца. 

Освен това, ако се вземат предвид реалните заплахи за здравето на бебетата, при родените по естествен начин този списък е много по-дълъг заради възможните наранявания и усложнения, които възникват по време на раждането.

Затова и акушерите не виждат голяма разлика между децата, родени с цезарово сечение и родените по естествен път.

Астма и други дихателни проблеми 

Лекарите от Университетската болница в Хелзинки смятат, че при бебетата, родени с цезарово сечение, рискът от развитие на астма е 3,23 пъти по-висок.

Те са проучили медицинската документация на повече от 60 хиляди души, родени между 1966 и 1976 г. И са установили, че повечето хора, които са били родени със секцио, са имали проблеми с дихателната система още от детството, като затрудненията са се пренесли и в зряла възраст.

80% от тях са с астма с алергичен и психологичен характер. 

Финландските лекари смятат, че това се дължи на факта, че не са успели да поемат първия си дъх самостоятелно, защото не са преминали през родовия канал и алвеолите на белите им дробове не са се разгърнали самостоятелно, а под влиянието на медицински стимулации.

Следователно в бъдеще при тях възникват проблеми с дишането. Откритието им обаче не намира потвърждение сред учените от други страни. 

Наднормено тегло 

Преди няколко години в списанието "Педиатрия" на Американската медицинска асоциация се появи статия, в която специалисти от Харвардската школа по здравеопазване разказваха за последствията, които са открили при деца, родени с цезарово сечение.

В продължение на 16 години те са направили поредица от тестове на повече от 22 000 деца. Специалистите са отбелязвали всички данни, включително и как са били родени децата. Оказало се е, че 13% са с наднормено тегло, като 76% от тях са били родени със секцио.

Причините за затлъстяването при децата, родени чрез операция, дълго време оставаха без отговор. Наскоро изследователи от Медицинското училище на Нюйоркския университет публикуваха част от труда си, посветен на този проблем, в списанието "Постижения на науката".

Учените са провели експерименти с мишки и са установили, че между теглото на даден индивид и начина, по който се ражда, има връзка. След 15 седмици мишките, родени с цезарово сечение, са станали с 33% по-тежки от "естествените" си събратя.

Освен това се оказало, че женските мишки са понасяли секциото доста по-тежко, отколкото братчетата си. А разликата в теглото им достигала 70%!

След анализ на ДНК-то на бактериите, открити в червата на гризачите, учените са открили, че микробиомът при родените чрез цезарово сечение се отличава значително от този на техните събратя, родени по естествен път, като разликата изобщо не е положителна.

В резултат на това експертите са стигнали до заключението, че цезаровото сечение всъщност програмира родения по този начин организъм за по-нататъшно затлъстяване. Това обаче все още не е клинично доказано.

Повишено вътречерепно налягане 

Лекарите от Националната болница в Копенхаген, Дания, също публикуваха някои предупреждения относно цезаровото сечение. Те смятат, че бебетата, родени чрез операция, често се оказват с повишено вътречерепно налягане и трябва да бъдат наблюдавани от невролог.  

Такива деца, по думите им, не са имали възможност за постепенен преход от матката с водна среда към въздушния свят, в който налягането се различава от това, в което са се формирали до момента, и  съдовете на мозъка им изпитват мигновено и тежко натоварване.

Тъй като диагностицирането на повишено вътречерепно налягане при кърмачета е много трудно, датските неонатолози съветват майките, които са родили с операция, да направят всички неврологични тестове на детето си до първата година от живота му. 

Липса на лидерски качества 

Психолозите смятат, че бебетата, родени с цезарово сечение, се различават от другите деца най-вече с поведението си.

Известният американски психиатър и доктор по медицина Станислав Гроф предполага, че бебетата, родени със секцио, не са преживяли стреса при раждане, който е изключително важен при формирането на личността.

Такива деца стават доброжелателни, но не са в състояние да издържат на натиска, в конфликтите често отстъпват, не могат да отстояват позициите си и са много уязвими и чувствителни.

Психологът прави паралел между това, че те не са започнали своя жизнен път самостоятелно и факта, че израстват като личности, които не поемат инициатива и не са способни да бъдат лидери. 

Този въпрос обаче е много спорен. Сред професионалните спортисти, режисьори, политици и висши военни има много хора, които са родени с цезарово сечение. Известният актьор и продуцент Джеки Чан е доказателство за това! 

Неспособност да обичат

Френският акушер-гинеколог Мишел Оден също има своя теория за бебетата, родени със секцио. В своята книга "Цезарово сечение: безопасен изход или заплаха за бъдещето?" той посочва, че бебетата, родени с операция, са неспособни да се обичат.

По думите му това се дължи на обстоятелството, че "раждащата жена отделя в кръвта "коктейл" от хормоните на любовта, основният компонент на който е хормонът окситоцин.

По време на естественото раждане в организма на детето се натрупва много окситоцин и затова един такъв човек в бъдеще ще бъде способен да обича. И обратно, ако (...) това беше цезарово сечение, в организма на бебето вместо окситоцин преобладава адреналин...".

В резултат на това, според д-р Мишел Оден, такъв човек е способен да обича само себе си. Въпреки това много хора, родени с цезарово сечение, категорично не са съгласни с това твърдение. /jenata.blitz.bg

Новините от днес и със задна дата