неделя, 5 април 2020 г.

Товарният транспорт работи на максимум, пътническият е замръзнал

Чуваме гласа на хората, в зависимост от тежестта на последиците ще предприемем мерки в симетрия с останалите в държавата. Товарният транспорт работи на максимум. Това е необходимата структура, за да функционира икономиката. Това коментира пред БНР министърът на транспорта Росен Желязков.

Той поясни, че пътническият транспорт, особено международният, е замръзнал:

"При основния подсектор - авиацията, има огромен спад. По данни на Евроконтрол намалението на трафика е 80% за територията на ЕС. Това непрекъснато поражда притеснения за това как авиацията ще се възстанови от последиците на пандемията".

Желязков отбеляза, че в железниците приходите от продажба на билети са намалели с около 50%.

"Ангажиментът на правителството е да не намалява разписанието на влаковете, за да се гарантира тази транспортна услуга. Морският транспорт също отбелязва спад. Транспортът е засегнат, но не по-малко от другите сектори, свързани с предоставянето на услуги".

Росен Желязков подчерта, че се очаква яснота и прогнозирумеост и че трябва да се знае, че пътническите превози в населените места продължават да се извършват, но са ограничени.

По думите на министъра новата икономическа реалност показва, че сухопътният транспорт няма алтернатива:

"Днес транспортният сектор се нуждае от повече различни решения заради новата ситуация. Нашите транспортни оператора показаха, че са гръбнакът на сектора в Европа... Зелените коридори функционират нормално в такава ситуация, има затруднения. Всяка държава съблюдава своите национални мерки за придвижване".

Новините от днес и със задна дата