понеделник, 6 април 2020 г.

Елизабет Втора с историческо обръщение и препратка към Втората световна война

Кралица Елизабет Втора благодари на хората, лекуващи болни от Ковид-19 и на британците, които си стоят по домовете, за да спрат разпространението на коронавируса, предадоха агенциите.

"Заедно ще се справим с тази болест и искам да ви уверя, че ако останем единни и решени, ще я преодолеем", каза тя в телевизионно обръщение.

"Надявам се, че през следващите години всички ще могат да се гордеят с начина, по който са отвърнали на това предизвикателство, а тези след нас ще могат да кажат, че британците от това поколение са били едно от най-силните поколения изобщо", каза тя.

Ще могат да кажат, че "качества като самодисциплина, спокойна жизнеутвърждаваща решимост и състрадателност към другите все още са присъщи за нашата страна", заяви кралицата в речта си, която е записана в замъка Уиндзор при строги мерки за недопускане на разпространение на вируса.

В своето изказване кралицата направи препратка и към времената на Втората световна война и към духа, който е царял тогава.

Елизабет Втора каза, че ситуацията сега много и напомня на тази, когато тя произнася първата си излъчвана някога реч, през 1940 г., когато тя и покойната ѝ сестра Маргарет се обръщат отново от замъка Уиндзор към децата, които са евакуирани от домовете си, за да избягат от бомбардировките на самолетите на Нацистка Германия.

"Днес, отново, мнозина ще преживеят болезненото усещане за раздяла с близките си. Но и днес, както и тогава, ние знаем дълбоко в себе си, че това е правилното нещо", заяви тя.

Това бе едва петият път, когато кралица Елизабет Втора прави специално телевизионно обръщение. Традиционно тя прави обръщения единствено за Коледа.

В миналото тя се е обръщала към британците по извънреден повод например през 2002 г. във връзка със смъртта на майка си, Кралицата майка, преди погребението на принцеса Даяна през 1997 г. и по време на Войната в Залива през 1991 г.

За разлика от традиционните коледни обръщения, които прави всяка година, при вчерашното й обръщение зад нея не се виждаха никакви семейни фотографии.

Към вчерашния ден Великобритания е регистрирала 47 806 случая на новия коронавирус, което я прави една от най-тежко засегнатите страни в Европа. В събота смъртните случаи в болниците нараснаха с 621 до 4934, по данни на британското здравно министерство.

Новините от днес и със задна дата