понеделник, 6 април 2020 г.

Пожар избухна в Чернобил. Радиацията се повишава

Информацията е обновена с днешна дата!
Било е повишено нивото на радиация заради пожар в Чернобил. От Службата за екоинспекция публикуваха и снимка с гайгеров брояч, показващ радиоактивност, която е 16 пъти над нормата. Украйна съобщи за повишаване на радиоактивността заради горски пожар в Чернобилската забранена зона, предаде и Франс прес, цитирана от „Канал 3“.

„Нивото на радиация е над нормалното в центъра на пожара“, каза във „Фейсбук“ ръководителят на службата за екоинспекция Егор Фирсов. Фирсов публикува и видео с гайгеров брояч, показващ радиоактивност, която е 16 пъти над нормата. "Има лоши новини - радиацията е над нормата в центъра на пожара. Както можете да видите във видеото, показателите на устройството е 2.6 при 0.14. Но това положение е само в огнището на пожара", коментира Фирсов. По-рано в неделя шефът на държавната служба за екологична инспекция заяви, че пожарите са се разпрострели на около 100 хектара (250 декара) и, че нивата на радиация при пожара са значително по-високи от нормалните.


Пожарът е обхванал над 100 хектара в горския парцел, намиращ се до атомната електроцентрала, където през 1986 г. стана най-тежката ядрена авария в историята. потвърдиха и от Службата за спешни случаи в Киев. Допълваме, че според тях в Киев нивото на радиация е в рамките на нормите.
За да потвърди достоверността на новината BurgasNovinite.BG издири въпросното видео на ръководителя на службата за екоинспекция Егор Фирсов, което  публикуваме и тук:

Новините от днес и със задна дата