неделя, 26 април 2020 г.

Ген. Мутафчийски сподели много тъжна констатация и предупреди за голяма опасност

Ген. Мутафчийски сподели много тъжна констатация и предупреди за голяма опасност - 0
Не вярвам да има някой друг, който да иска повече от мен епидемията да свърши", каза по Нова ръководителят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски.
Ген. Мутафчийски предупреди, че все още е рано да се разхлабват мерките. Той обясни, че това може да доведе до нов ръст на заразените с COVID-19 у нас. Когато се обявява охлабването на мерките, който и да го казва, трябва да уточни, че това се прави с ясното съзнание, че може да има още заразени, коментира той.
Ето какво разкри още ген. Мутафчийски в студиото на Нова телевизия: Кривите на заболеваемост в други страни като Германия, Италия и Франция са прехвърлили платото и вървят надолу, докато при нас вървят нагоре. Април изживяхме малък пик, после заболеваемостта отчетливо слезе и в последно време се катери доста сериозно. Много бяха хиперболизирани нещата, защото съм получавал стотици писма по имейла си, докато не го блокирах, защото стана невъзможно - с ругатни и нецензурни обръщения, той вече не съществува.
Не можах да разбера кое не стана ясно. Че не е задължително да стоиш само вкъщи, можеш да отидеш до магазина, на работа, на аптека и ако го направиш два, три пъти през деня това си е сериозна разходка по софийските улици и тротоари. Ние не сме стояли затворени. Гърците стояха затворени, италианци, французи, германци. Отделно, че можеше да се отиде и до откритите пазари. Малко е пресилена тази работа. Едни от най-либералните мерки, но всъщност рано наложени, дадоха добри резултати. В момента са на път да се провалят. Сега стана обратното. Никой не спазва правила.

Вчера от къщи до болницата изброих 20 души без никакви маски по тях. Пет имаха маски, от които четири се носеха като лигавник и само една възрастна жена носеше правилно маска.
Това е тъжната констатация от вчера, моя лична. За парковете винаги съм казвал, че не са животоспасяващи. Имаше обаче много противоречиви мнения. Опасявам се, че ще има събирания на големи групи млади хора с бири в ръка, събиране на майки, което е реална опасност за разпространяване на заразата, каза още ген. Мутафчийски.
Поне досега всички мерки, които бяха наложени, се оказа, че има процент, който не се съобразява с никакви правила. В края на краищата всеки от нас трябва да има съвест, когато излиза навън и да знае, че може да застраши своето здраве и на всички около него.
Генерал Мутафчийски заяви още, че връщането на учениците в училище е планирано от министъра на образованието за края на месец май.

"Нужна е подготовка. Представили сме два варианта - или започват най-малките, или започват по-големите, защото трябва да се явят на матури. Дори в условия на коронавирус, животът не може да спре. И понеже не се вижда краят, ние трябва да се адаптираме към съществуването на този вирус. В повечето западни страни, в които искат да се възстановят учебните занятия, препоръчват чиновете да бъдат наредени на разстояние от 1 метър, а в класната стая да има не повече от 15 ученика", отбеляза ръководителят на Щаба.

Според него това би поставило образователната ни система пред сериозно изпитание. "Откъде ще се намерят толкова учители и помещения?", запита ген. Мутафчийски.

Новините от днес и със задна дата