четвъртък, 2 април 2020 г.

Няма да дават безвъзмездно пари на хората със свободни професии

istock

Хората които са в неплатен отпуск и трябва да се грижат за децата си, които не ходят на градина или училище или гледат свой близък, който е в невъзможност да се обслужва сам, попадат в защитените категории, които са включени и в Закона за извънредното положение.

Те биха могли да се договорят със своя работодател както работа от вкъщи, така и за работа с намалено работно време.

Същевременно техният работодател може да се възползва от мярката 60/40 и за тези хора, на които им даде възможност да работят с намалено работно време. Това каза в отговор на въпрос на БГНЕС социалният министър Деница Сачева.

Тя уточни още, че тези хора ще могат да кандидатстват и за безлихвен кредит до 1500 лв.

Попитана дали се обмисля даването на конкретна сума на тези хора, министърът отговори, че на този етап такова нещо не се обсъжда, тъй като все още се правят разчети по отношение на това колко хора ще бъдат засегнати и какви ще бъдат нуждите.

„В момента препоръчваме да се използват всички съществуващи мерки“, заяви тя и добави, че по отношение на самонаетите експертите във ведомството работят и чакат да получат информация от НАП какви доходи са декларирали през 2019 г.

„От една страна ще отворим мярката за безлихвен кредит до 1500 лв. за самонаетите, а от друга страна, за тези които са под определен общ годишен доход, ще потърсим механизми за директно подпомагане“, обяви Сачева.

Социалният министър припомни, че каква ще бъде солидарността, която всички хора търсят в момента още зависи от това колко честни и почтени са били досега към държавата.

Новините от днес и със задна дата