четвъртък, 2 април 2020 г.

Няма да възстановяват суми за почивки и екскурзии до 13 юни

iStock

Проучванията към момента сочат, че повечето компании в сектора очакват загуби между 50 и 100%

Със сигурност в момента туризмът изживява най-тежката си криза и ситуацията е тежка за целия сектор. Благодаря на целия туристически бранш и на медиците и на първа линия, които работят, МВР, социални служби.

В една такава тежка ситуация ни се дава възможност да бъдем обединени, с общи усилия да търсим балансираните решения. Това заяви пред бТВ министърът на туризма Николина Ангелкова.

В тази ситуация е трудно да се намери балансът и да се удовлетворят интересите на всеки, особено в нашия сектор.

Никой не е виновен, че сме в такава ситуация, добави Ангелкова. На първо място обаче е здравето на хората.
До 13 юни няма да има възможност да се възстановяват суми, които са предплатени предварително с оглед на нереализирани почивки. Апелирам всички потребители да приемат възможността да се издава ваучер до 24 месеца, който да отговаря изцяло на това, което са си платили, каза Ангелкова.

„На потребителите трябва да бъде гарантирано, че ако през тези 24 месеца туроператорът изпадне в неплатежоспособност, той да има възможност да претендира сумата да му бъде възстановена“, поясни още тя.

Проучванията към момента сочат, че повечето компании в сектора очакват загуби между 50 и 100%. Повечето от тях предвиждат да съкратят персонала или да го изпратят в неплатен или платен годишен отпуск.

„Първо се предлага платен отпуск, след това неплатен, а накрая се минава към вариант съкращения. Само до 10% за момента не предвиждат съкращаване на персонала“, поясни Ангелкова.Чака се информация от Европейската комисия дали ще бъде одобрена по оперативна програма възможността за подпомагане до 50 000 лева на микро, малки и средни предприятия при определени условия, за да се окаже допълнителна помощ на сектора.

Министерството на туризма предвижда и кризисна рекламна стратегия, но основно се разчита на българските туристи. Затова и се обмисля само за тях това лято шезлонгите и чадърите на плажа да са безплатни.

Новините от днес и със задна дата