вторник, 7 април 2020 г.

Депутатите остават без заплати за времето на извънредното положение

                                     Снимка: БТА
Депутатите, членовете на Министерския съвет, членовете на политическите кабинети, ръководителите на държавни агенции да не получават възнаграждения от 1 април до края на извънредното положение, гласува парламентът. "За" бяха 170 народни представители.

Предвижда се след удръжки на данъци, на здравни и социални осигуровки, възнагражденията да бъдат привеждани по сметка на Министерството на здравеопазването за превенция и лечение на заразените от коронавируса.

Предложението дойде от Красимир Ципов (ГЕРБ) след края на дебатите по промените в закона за мерките при извънредното положение. То обобщава и идеите, обсъдени по-рано днес, на НФСБ и на Йордан Цонев от ДПС.

Първоначалният проект на ГЕРБ предвиждаше от 1 април до края на извънредното положение депутатските заплати да не се преизчисляват по определения механизъм, ако са по-високи от размера им от декември 2019 г.

БСП оттегли предложението си възнагражденията на народните представители да бъдат замразени на ниво от края на мандата на предишното (43-то) Народно събрание.

"Воля" също се отказа от намаляване на основното възнаграждение от 1 април на нивото на минималната работна заплата за страната.

Това направиха и от ПГ "Обединени патриоти", които искаха месечните възнаграждения да са 50 процента от брутните възнаграждения, като това да важи и за членовете на Министерския съвет.

Темата бе поставена от управляващите по лично настояване на премиера и Бойко Борисов, след като се разбра, че 1 април основното месечно възнаграждение на народните представители става 4248 лв.

"Предлагаме за времето на извънредното положение да не се изплащат заплати на депутати и членове на Министерски съвет", каза зам.- председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов от парламентарната трибуна.

Мярката, която предлагат от ГЕРБ, важи и за министрите и техните кабинети и шефове на агенции. Тя е подкрепена от "Воля", ДПС, НФСБ и ВМРО.

"За да формулирам по-ясно внесеното от нас предложение за редакционни поправки, след като се направят всички удръжки за данъци и осигуровки, възнагражденията ни ще бъдат превеждани по сметка на Министерство на здравеопазването след направена компенсирана промяна по бюджети. Това означава следното - че ние за времето на извънредното положение, както и членовете на Министерски съвет и техните политически кабинети, както и ръководителите на държавните агенции няма да получават възнаграждения", заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов.

Тази мярка срещна подкрепа от страна на партия "Воля".

"Карате ме да се чувствам горд, че съм част от това Народно събрание. Ние от ПГ на "Воля" с радост ще подкрепим това предложение, което показва една искрена и пълна съпричастност към проблемите на българския народ и българския бизнес. Надявам се, че това нещо ще срещне подкрепата на цялото Народно събрание. Ако това наистина е факт, ние ще оттеглим нашето предложение за работа на минимална работна заплата", заяви лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

"Изключително съм доволен и щастлив от тези предложения, които са в унисон с тежката ситуация, в която се намираме. Моят апел е към президента на държавата да подкрепи това предложение и самият той, заедно с вицепрезидента и екипа му, да се присъединят в тази ситуация към нас и да си дарят заплатите през следващите месеци, докато трае тази криза. Времето е чумаво и трябва да бъдем заедно. Кой, ако не президентът, трябва да покаже тази мъжественост, зрялост и отговорност", каза Валентин Касабов от НФСБ.

"Изключително сме удовлетворени, че колегите от ГЕРБ подкрепиха и обогатиха предложението, което ние направихме преди няколко часа в тази пленарна зала народните представители да работят в мерките на извънредното положение, без да получават своето трудово възнаграждение. Горд съм, че съм част от това Народно събрание. Ние оттегляме нашето предложение и ще подкрепим редакционната поправка, предложена от г-н Ципов", заяви Борис Ячев от НФСБ.

"Ние от ВМРО също ще подкрепим редакционната поправка, предложена от г-н Ципов. Оттегляме нашето предложение, защото това, което предложи той, е в духа именно на това, което се очаква от нас като отговорни хора", заяви от парламентарната трибуна Юлиан Ангелов от ВМРО.

Новините от днес и със задна дата