неделя, 26 април 2020 г.

Нови 56 случая на коронавирус у нас, ново огнище

Коронавирус: В Германия броят на смъртните случаи силно се ...
Три деца са сред новозаразените с COVID-19 за последното денонощие. Това са две момичета на 3 и 5 г. от Дупница и момиче на 3 години от Видин. Те не са хоспитализирани, съобщи на редовния брифинг на Националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Общият брой на заразените достигна 1290, новите случаи са 56.

13 са новозаразените в новото огнище - в Кюстендил и по-точно в района на Дупница.

"Факт е, че ние достигнахме стойности, които до сега не бяхме достигнали. Факт е, че възникват огнища, които са определени, със сравнително голям брой хора, но поради бързите реакции на здравните инспектори по райони успяваме да тушираме огнищата. И в Паничарево бързо се справиха колегите, и в завод "Мизия", както надявам се да се случи това нещо и в района на Дупница. Две са населните места там, откъдето са 12 заразени души. Те са свързани с работа в ТЕЦ- Бобовдол", коментира още Мутафичийски.

Очакванията за разпространениета на заразата около Великден са базирани на математическите модели и изследванията в ретроспективен план, уточни още Мутафчийски. Според тях България вече е преживяла пик в началото на април, последвако е снижаване и в момента България се катери към следващия си пик, каза началникът на щаба.

От брифинга на щаба стана ясно още, че 1030 са активните случаи на COVID-19 към момента. 

Най-много са в София - 22 случая, от които хоспитализирани са двама във ВМА. 20 са амбулаторните случаи.

Във Видин има 5 нови случая, но няма нови заразени медици, 

В Сливен са 4, в Плевен и Благоевград са 3, а в Русе - двама. 

Пазарджик, Велико Търново и Стара Загора (Паничарево) са с по един случай.  

В Ямбол също има един новозаразен. 

Трима са новозаразените и сред медицинския персонал. Така броят достига 138 души. Това са лекар, медицинска сестра и санитар от "Пирогов".

205 души са излекуваните, като в това число са и 8 нови случая. Четирима са се справили с болесттае "Пирогов". 

292 души са са приети в болница към момента, като 37 са в интензивни отделения. 

"Щабът има задача да поднася обективна информация на правителството и премиера и съобразено с нея - премиерът взима решение", отказа да коментира евентуалното падане на карантината по-рано от 13 май ген. Мутафчийски. Вчера премиерът Бойко Борисов съобщи, че не е изключено това да се случи. 

Коментират се две стратегии в насока на разхлабване на мерките. Това са пускане на съвсем малките ученици и детските градини, като мотивите са свързани с освобождаване на грижата на родителите и започване и възобновяване на производствените процеси. Отчита се, че всяка една такава мярка би могла да доведе до усложняване на епидемиологичната обстановка. 

Втората стратегия е пускане в клас на по-големите ученици, с оглед на кандидатстудентските изпити, от което се определя по-нататъшното им развитие и образование, кандидат-студентските кампании и т.н. При тях може да се разчита на по-осъзнато поведение - носене на маска, спазване на физическа дистанция, използване на дезинфектантни.

И за двете категории се препоръчва двусменен режим и снижаване на броя на учениците в класните стаи, както е по цял свят. 

"Светът не може да спре да функционира, но най-вероятно ще се наложи да живеем с този вирус дълго време", каза още ген. Мутафчийски.

Новините от днес и със задна дата