сряда, 29 април 2020 г.

Германия очаква рекордна рецесия през 2020 година заради пандемията


Пандемията от коронавирус ще потопи германската икономика в най-дълбоката рецесия от Втората световна война, съобщи днес министърът на икономиката Петер Алтмайер, като правителството намали прогнозата си за икономическия растеж на страната тази година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сблъскваме се с огромни предизвикателства, както икономически, така и политически, посочи пред репортери в Берлин Алтмайер при представяне на обновените прогнози за растежа на най-голямата европейска икономика.

Берлин понижи оценката си за нарастването на брутния вътрешен продукт за тази година от 1,1 на сто (оценка от януари) до минус 6,3 процента. Очакванията са, че рецесията ще удари дъното през второто тримесечие, а след това икономическата активност ще се съживи.

За 2021 година правителството очаква икономиката да нарасне с 5,2 процента. Прогнозите са направени въз основа на очакванията, че властите постепенно разхлабват ограничителните мерки, въведени в борбата срещу коронавируса.

Алтмайер предупреди, че властите не трябва да бързат да разхлабват мерките, тъй като така се повишава рискът от втора вълна на болестта, което може да подкопае очакваното икономическо възстановяване през втората половина на годината.

Правителството очаква инфлацията да се понижи до 0,5 процента тази година и да се повиши до 1,5 на сто през 2021 година.

Очакванията са, че безработицата ще нарасне до 2,62 милиона души тази година от средно 2,27 милиона през 2019 година.

Най-малко три милиона души са били в частична безработица през март и април в Германия заради коронавируса, посочи правителството, цитирано от Франс прес.

Алтмайер призова днес да се планира на европейско равнище предпазването на веригите за доставки при бъдещи пандемии.

На въпрос за германската авиокомпания Луфтханза (Lufthansa) Алмайер каза, че някои компании ще имат нужда от ликвидност и правителството води неофициални разговори с някои от тях, но няма публично да представи такава информация, тъй като ще се отрази на пазара.

Той допълни, че не може да си представи държавата да помага на компании, които в същото време плащат дивиденти.

Институтът за икономически изследвания Де И Ве (DIW) съобщи днес, че очаква германската икономика да се свие с над 6 процента тази година, допълвайки, че рецесията заради коронавируса ще бъде по-дълбока от рецесията, предизвикана от финансовата криза през 2008 година.

Според института най-голямата европейска икономика ще се свие с 2 процента през първото тримесечие и с 10 на сто през второто, когато големи сектори спряха работа заради пандемията.

Новините от днес и със задна дата