събота, 18 април 2020 г.

19 сателита на Мъск прелетяха над България в събота, след 21,15 часа


Десетки сателити, изстреляни от компанията на Илон Мъск, преминаха над територията на България в периода след 21.15 часа.

Проектът "Старлинк" предвижда осигуряването на достъп до високоскоростен интернет от космоса. В орбита до края на март бяха изведени 300 спътника, като се очаква броят им да се увеличи и  евентуално да достигне до 42 000.

Сателитите се движиха над София от югозапад и продължаваха на североизток. Те са на 550 километра от земята приблизително и можеха да бъдат наблюдавани с невъоръжено око. Движиха се в една линия, представляваха ярки точки. Няколко, които прелетяха над България, за миг бяха осветени от слънчева светлина.

Според сайта "Сайънс Нюз", цитиран от "24 часа" сателитите, преминали за около 15 минути над нас, са били 19 на брой.

Астролози и астрономи от месеци недоволстват, че експериментът на Мъск ще създаде проблеми за наблюдението на звездите.

Основателят на "Спейс екс" успокои преди дни на пресконференция във Вашингтон , че

компанията му работи с научната общност да намали отразителната способност на спътниците.

Тази информация обаче противоречи на видяното и споделеното в социалните мрежи от хора както в България, така и от други държави. От споделените снимки, видеа и коментари става ясно, че наблюдаваните светещи тела са били много повече и преобладаващото мнение е, че по това време на денонощието няма как сателити да бъдат осветени, дори и за миг от слънчева светлина.

Новините от днес и със задна дата