сряда, 29 април 2020 г.

Бургас тегли нов заем от 14 млн. лв. заради важни за града проекти

Община Бургас ще поеме 14 млн. лева дълг от "Фонда за органите на местното самоуправление в България-ФЛАГ". Това реши Общинския съвет в Бургас.

Мярката беше предвидена още при гласуването на бюджета за тази година през януари. Целта е чрез средствата да се осигури необходимото финансиране по няколко проекта.

Сред тях са изграждането на лодкостоянка в Крайморие, модернизиране на уличното осветление, изграждане на социални жилища, както и за ремонтите на Културния дом на Нефтохимика и сградата на новата библиотека в града.

Предложението провокира дебати сред общинските съветници. Според част от тях финансовото положение на Общината от началото на година се е променило заради ситуацията с коронавируса. Те посочиха, че няма да бъдат реализирани планираните приходи на Общината, чрез които да бъде обезпечен дългът.

Предвижда се той да бъде погасен до 12 години чрез бъдещи вземания и от собствените приходи на Община Бургас. Заради ситуацията с коронавируса най-вероятно приходите на Община Бургас падат. Това посочи общинският съветник от БСП Христо Панайотов.

"Това, което приехме като бюджет в началото на годината, най-вероятно е доста далеч от това, което е в момента. Какво приехме? 145 млн. лв. общински принос в бюдежта, от тях 10 млн. лв. трябваше да върнем през тази година. В момента гласуваме 14,5 млн. лв. нов дълг. Старият дълг е около 40 млн. лв. С новите близо 15 млн. лв. ще станат 55 млн. лв. Ако приемем, че ще можем да върнем 10 млн. лв., ние ще имаме задлъжнялост около 50 %, което за мен е притеснително", обясни той.

Панайотов допълни, че плюсът за поемането на този дълг е, че чрез тези средства ще може да се довършат въпросните започнати проекти, тъй като ако се разчита само на собствените средства на Общината, това няма как да се случи. Друг плюс е, че това ще бъдат допълнителни доходи за фирмите, които работят по тях, което е важно с оглед икономическата криза. Според него обаче проблем е, че тези проекти няма да имат възвращаемост след като бъдат реализирани.

В тези условия, в които се намираме има две основни причини да съфинансираме проектите ни по оперативните програми именно с този фонд, посочи кметът на Бургас Димитър Николов.

"Финансирането на оперативните програми е различно - от 100 % грантове до 50 % по различните мерки. именно този луфт и недостиг на средства се финансира по този фонд "Флаг" и ние когато участваме и кандидатстваме, го вписваме в нашите условия и технически документации. Това не е нещо неясно, нещо ново. Лично аз не се стресирам или комплексирам от тези цифри, защото виждам, че устойчивостта в управлението на финансите се запазва", обясни той.

Според общинския съветник Станимир Апостолов, финансовото положение в момента на Община Бургас е стабилно и може да поеме подобен дълг от близо 15 млн. лв. Предложението беше одобрено с 36 гласа "за" и 9 гласа "въздържали се".

Новините от днес и със задна дата