вторник, 17 март 2020 г.

COVID-19: имунната система отвръща на удара - учени показаха как


Австралийските учени са показали способността на организма да се бори с вируса и да се възстановява от инфекцията, съобщи dnes.dir.bg.
Изследователи от Института за зарази и имунитет "Питър Дохърти" (Peter Doherty Institute) успяха да тестват кръвни проби в четири различни времеви точки при иначе здрава жена на около 40 години, носител на COVID-19 с проявени леки до умерени симптоми, изискващи болнично лечение. Това се казва в съобщение на института.
Какво е новото в това изследване

Известно е, че много хора са се възстановили и се възстановяват от COVID-19 (около 80%), тоест знае се, че имунната система може успешно да се бори с вируса.
Но за първи път изследването идентифицира четири типа имунни клетки, които са "готови" на борба с новия коронавирус.
Те са наблюдавани чрез проследяване на пациент, който има лек до умерен случай на вируса и няма предишни проблеми със здравето.
Подробен доклад за това как имунната система на пациента е реагирала на вируса е публикуван днес в "Нейчър Медисин" (Nature Medicine). Един от авторите на доклада, научният сътрудник д-р Оан Нгуен, каза, че за първи път се съобщава за случай, при който се стига до извод за широки имунни отговори на COVID-19.
В доклада се уточнява, че са изследвани пробите на 47-годишна жена от Ухан, провинция Хубей в Китай.
Сканирането на гърдите показва изчистване на белите дробове на пациента след появата на имунните клетки
"Разгледахме в цялост имунния отговор при този пациент, използвайки знанията, които сме натрупали в продължение на много години при наблюдение на имунните отговори при пациенти, хоспитализирани с грип", казва д-р Нгуен.

"Три дни след приемането на пациента видяхме големи популации от няколко имунни клетки, които често са признак за възстановяване по време на сезонна грипна инфекция, така че прогнозирахме, че пациентът ще се възстанови след три дни, което се случи."
Три дни преди жената да започне да се подобрява, в кръвта ѝ се забелязват специфични клетки. При пациентите с грип същите тези клетки също се появяват за също толкова време преди възстановяване, потвърди съавторът на проучването проф. Катрин Кеджиерска от Университета в Мелбърн.
"Това (откритие) е важно, защото за първи път разбираме как нашата имунна система се бори с новия коронавирус", отбеляза проф. Кеджиерска.
Някои експерти нарекоха изследванията на Института Дохърти в Мелбърн "пробив".
Работейки заедно с проф. Катрин Кеджиерска, която е и ръководител на лабораторията в Института Дохърти и водещ в света изследовател на грипна имунология, екипът изследователи успя да анализира имунния отговор, водещ до успешното възстановяване от COVID-19, което може да бъде разковничето за намиране на ефективна ваксина.
"Ние показахме, че въпреки че COVID-19 се причинява от нов вирус, при иначе здрав човек, здравият имунен отговор при различни типове клетки е свързан с клинично възстановяване, подобно на това, което виждаме при грип", каза проф. Кеджиерска.

"Това е невероятна стъпка напред в разбирането на това, което води до възстановяване от COVID-19. Хората могат да използват нашите методи, за да разберат имунните реакции в групи с по-голямо разпространение на COVID-19, както и да разберат какво липсва в случаите с фатален изход."
Всъщност можем да уловим появата на имунни клетки при заразения пациент преди клиничното подобрение, изтъкна проф. Кеджиерска пред Би Би Си (BBC).
Как помага постижението
Определянето кога имунните клетки започват да се борят, може да помогне за "прогнозиране на хода на вируса", каза проф. Брус Томпсън, декан по здравни науки от Технологичния университет в Суинбърн, цитиран от Би Би Си.
"Когато знаете кога се провеждат различните реакции, можете да предскажете къде се намирате във възстановяването от вируса", заяви проф. Томпсън.
Министърът на здравеопазването на Австралия Грег Хънт заяви, че откритието може да помогне и за "бързото проследяване" на действието на ваксината и потенциалното лечение на заразени пациенти.
Настоящите оценки показват, че повече от 80 на сто от случаите на COVID-19 са леки до умерени и разбирането на имунния отговор в тези леки случаи е много важно изследване. Това каза в коментар на изследването д-р Ирани Теварджан от Института Дохърти, специалист по инфекциозни болести в Кралската болница в Мелбърн.
"Надяваме се сега да разширим нашата работа в национален и международен план, за да разберем защо някои хора умират от COVID-19. Резултатите от изследването ще ни помогнат да изградим допълнителни знания, за да помогнем за бързата реакция против този коронавирус и новите вируси, които ще се появят в бъдеще", каза д-р Теварджан.
Каква е следващата стъпка
Проф. Кеджиерска заяви, че следващата стъпка за учените е да определят защо имунният отговор е по-слаб при по-тежките случаи.
"Сега наистина е ключово да разберем какво липсва или какво е различното при пациентите в тежко състояние и при починалите, за да разберем как да ги защитим", каза тя.

Новините от днес и със задна дата