неделя, 1 март 2020 г.

От кризисния щаб: Всички проби за COVID-19 днес са отрицателни


16 проби за новия коронавирус COVID-19, които днес бяха изследвани, са отрицателни, съобщи на брифинг ген. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА.
В бройката влизат и 2 проби за COVID-19, постъпили от Бургас.

Предстои да бъдат направени повторните проби на първите приети пациенти, на които изтича карантинният срок от 14 дни.
Към момента пациентите са напълно здрави, съобщи още председателят на Националния оперативен щаб.
"Наивно е да се смята, че ние ще бъдем пощадени от една въздушно-капкова инфекция, така че е въпрос на време коронавирусът да бъде регистриран в България. До момента обаче нямаме доказан такъв случай", коментира по-рано пред БНТ проф. Мутафчийски.
Всеки ден, в който не откриваме случай на коронавирус, не ни успокоява, а ни мобилизира за мерките, които трябва да вземем, категоричен е началникът на ВМА.
Потвърдените случаи на коронавирус в Германия вече са 117, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение от днес на института "Роберт Кох", съобщава още БТА.
Германското правителство разпространи допълнителни препоръки, които да се спазват от гражданите при пътувания в чужбина, и отмени големи международни събития. Здравните власти посъветваха хората със симптоми на настинка да не посещават масови събития.
Над половината от случаите на коронавирус в Германия са в провинция Северен Рейн-Вестфалия, където няколко училища и детски ясли няма да работят утре като превантивна мярка срещу разпространението на коронавируса, след като техни служители дадоха положителни проби за заболяването.

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер заяви пред германския седмичник "Билд ам зонтаг", че очаква до края на годината да бъде намерена ваксина за коронавируса.
Запитан дали Германия е готова да постави цели градове и провинции под карантина, за да контролира епидемията, Зеехофер заяви, че властите ще прибегнат до тази мярка само в краен случай.
Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Австрия достигна 14 души, предаде ТАСС. До този момент случаите на коронавирус в Австрия бяха десет. Четирите нови случая на вируса бяха регистрирани днес във Виена, съобщи австрийското министерство на здравеопазването.
В Южна Корея днес бяха потвърдени 586 нови случая на коронавирус, с което общият брой на заразените достигна 3736, съобщиха Ройтерс и Франс прес, като се позовават на Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията. Досега са починали 18 пациенти. Над 90 процента от новите случаи са регистрирани в град Тегу и съседната провинция Северен Кьонсан.

Новините от днес и със задна дата