четвъртък, 19 март 2020 г.

Заразените с COVID-19 преминаха границата от 100 и станаха 105

 Резултат с изображение за „коронавирус българия“
11 са новите положителни за COVID-19 проби, съобщи на редовния си следобеден брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Така общият брой на вирусоносителите премина границата от 100, за да стигне до 105 към момента, 17.00 часа на 19 март 2020 г.

Две от новите положителни проби са от Смолян, две от Пловдив, седем от София. Един от заразените от столицата се е прибрал от Банско преди четири дни. (Както е известно Банско е поставено под карантина заради установените случаи на зараза, които имат връзка с курортния град.)
На редовния си сутрешен брифинг малко след 08.00 часа днес ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че заразените са 94.
Трима вече са починалите.
На същия брифинг ген. Мутафчийски каза, че след като бъде премината границата от 100 слиучая може да се мисли за затягане на мерките на извънредното положение. Твърде възможно е да се стигне до задължителна домашна изолация на хора над определена (все още неназована) възраст. Заедно с това ще бъдат въведени мерки, които да осигурят обслужването на тези хора, особено на самотните - с храна, лекарства и др.
На следобедния брифинг ген. Мутафчийски се върна към сутрешното си изказване и отбеляза, че "моделът на мерките ще се промени, когато (вирусоносителите) преминат 100. Всъщност ние вече сме ги предприели, с карантината на Банско". Това, по думите му се има предвид с "отцепване на цели населени места", но ново такова не се предвижда.
Само един пациент е в тежко състояние и той е интубиран в "Пирогов", заяви ген. Мутафчийски. За него все още не е потвърдена коронавирусна инфекция, но  клинично върви към такава.
Дете на 8 години носи вируса, но няма никакви оплаквания
. То е контактно на баща си, който е с доказан коронавирус, поясни председателят на Националния щаб.
Най-ефективното нещо е контактните лица да бъдат изолирани, иначе се създава фалшиво спокойствие, което ще ни изиграе лоша шега, коментира проф. Мутафчийски.
В болница "Софиямед" е установено второ огнище на болестта, което е свързано със случая с доктора от Велико Търново и докато не се изясни ситуацията, няма да се приемат пациенти, категоричен е проф. Мутафчийски. Става дума за млад лекар, който работи в частната софийска болница и при когото беше доказано заболяването.
Двете положителни проби от Пловдив
Единият от двамата пациенти с положителна проба за коронавирус в Пловдив, за които съобщиха от Националния кризисен щаб, се намира в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ "Св. Георги". Той е мъж на 39 години, завърнал се е от Великобритания, съобщиха от пресцентъра на здравното заведение.
Мъжът е постъпил в клиниката на 13 март, петък, а пробата му е изпратена в Стара Загора в понеделник, 16 март. В момента е в добро състояние.
Другият пациент с положителна проба не е в клиниката и за него информация ще могат да дават от РЗИ. По последни данни той е приходящ в града.

Новините от днес и със задна дата