четвъртък, 19 март 2020 г.

Създадоха бърз тест за коронавируса

istock
Оксфордският университет е разработил метод за бърз анализ на пробите за заразяване с новия коронавирус, предаде ТАСС.

Според експерти, анализът разкрива наличието на болестта в ранните етапи, когато концентрацията на вируса в организма е все още ниска, предаде БГНЕС.

Както съобщи сайтът на университета, получаването на резултата отнема половин час и изисква само поддържане на постоянна температура на пробите.


„Уникалността на новия анализ е как се открива вируса, тъй като RNA или SARS-CoV-2 (COVID-19) РНК фрагменти могат да бъдат разпознати. Методът вече включва проверки за фалшиво положителни или фалшиво отрицателни тестове и демонстрира висока степен на точност“, казва проф. Вей Хуанг, един от разработчиците на методологията.

Както е отбелязано в публикацията, в момента анализите върху РНК на новия тип коронавирус отнемат между час и половина и два часа.

Предимството на новата техника, освен скоростта ѝ, е и това, че резултатът може да се определи с просто око и извън лаборатория.

Анализът разкрива наличието на заразяване в ранните етапи, когато концентрацията на вируса в организма е все още ниска.

Учените се надяват, че благодарение на тази новата техника властите своевременно ще идентифицират повече заразени и ще ги изолират, като по този начин ще предотвратят разпространението на инфекцията.


Новата технология е разработена под ръководството на проф. Вей Хуанг и неговия колега Цуи Чънгфен.

Тестовете са проведени в изследователския център на Оксфордския университет в Сучжоу, Китай и в болница в Шенжен, с първоначални експерименти в Обединеното кралство. В момента се работи за разработване на устройство за анализ и обработка на резултатите.

Ако ефективността на методологията бъде потвърдена в клинични условия във Великобритания, може да започне производството на новите тестови комплекти.

Новините от днес и със задна дата