четвъртък, 12 март 2020 г.

Откриха необратими последствия от коронавируса, за оцелелите е рано да се радват


В Китай е установено, че COVID-19 причинява трайно увреждане на белите дробове и имунната система на човека. Това означава, че дори излекуван човек в бъдеще може да има здравословни проблеми. Тази информация е предоставена от китайското издание Global Times, позоваващо се на лекари в Университетската болница в град Ухан, пише "Поглед инфо".
„Ефектът на COVID-19 върху човешкото тяло е подобен на комбинацията от ТОРС и СПИН, тъй като той вреди и на белите дробове, и на имунната система“, казва Пен Джонг, директор на отделението за интензивно лечение в болница “Джоннан” към Университета в Ухан.
Кошмарни изводи след аутопсии на умрели от COVID-19 огласиха учени от Ухан Според лекаря аутопсията показва сериозно увреждане на белите дробове и имунната система при жертви на COVID-19.
По-рано китайските специалисти по съдебна медицина извършиха девет аутопсии на пациенти с COVID-19. Те откриха увреждане на белите дробове и публикуваха проучването си в научно списание. Експертите са заключили, че COVID-19 предизвиква възпалителна реакция, която уврежда дихателните пътища и белодробните алвеоли.

„Въз основа на резултатите от изследването, мисля, че най-важното нещо е да се вземат мерки в ранен стадий на заболяването, за да се защитят белите дробове на пациентите от необратима фиброза”, казва Пен Джонг.
Според него броят на смъртните случаи в Китай може внезапно да се увеличи. Някои пациенти в Ухан са издържали един месец, но все още са изложени на риск и могат да умрат по всяко време.

Новините от днес и със задна дата