неделя, 15 март 2020 г.

Студено с дъжд и сняг днес, бързо затопляне от вторник


Краят на седмицата ще е студен, но още в началото на следващата се очаква ново затопляне.
В момента вече е в ход нахлуването на арктичен въздух, с произход от района на Баренцево море и близките акватории на Северния ледовит океан. Все пак, вече сме в средата на март и все по-силното слънце оказва отпор на тази въздушна маса толкова на юг. Затова е и променлив характерът на месеца: най-студената Арктика и почти лятно слънце - след 20-21 март слънцето е на височината на астрономическото лято през септември.

В момента в Северна и източна България духа умерен и силен вятър от североизток и изток. Температурите в 8 часа тази сутрин са от около 1 градус по високите места на Разградско до 6-7 градуса на югозапад. Дъжд вали на много места в страната, а в Разград на мястото, където се намира станцията на НИМХ, е превалял дори мокър сняг.
В следващите часове мощният пренос на арктичен въздух ще продължи. Температурите ще останат почти без промяна през деня и в късните следобедни часове ще бъдат от около нула-1 градус по високите западни полета до 5-6 на места в низините и малко по-високи - в най-добре защитените от подобни арктични нахлувания най-югозападни части на страната.
Ще превалява над цялата страна, с изключение на най-североизточните райони, където валежите ще бъдат съвсем слаби или ще остане без валеж.
С напредването на деня дъждът в Предбалкана и високите котловини ще премине в сняг и на места ще се образува временна снежна покривка. Тънка, временна снежна покривка вероятно ще се образува и на места в Софийско, като вероятността за това е по-голяма в южните части на софийското поле.
През нощта валежите от североизток на югозапад ще спират навсякъде, а облачността в Северна България ще се разкъса и намалее до ясно време. Температурите утре ще бъдат от около минус 5 на места по високите котловини до около минус 3, минус 1 в по-голямата част на страната, освен по Черноморието, където те ще бъдат слабо положителни.

Вятърът ще отслабне и ще бъде слаб на изток и в Дунавската равнина, от източна посока.
През деня в понеделник ще бъде слънчево. Дневните температури ще са все още сравнително ниски, от 4 до 9 градуса. Ще духа слаб източен, в Източна България - северен вятър.
Във вторник бързо ще се затопли след все още студеното утро и дневните температури ще бъдат от 10 до 15 градуса. Вятърът ще се обърне от северозапад.
В сряда до петък ще се затопли още малко и температурите на места ще достигнат 15-17 градуса. Облачността ще бъде незначителна, до слънчево време, почти без валежи.

Новините от днес и със задна дата