четвъртък, 12 март 2020 г.

В МЦ „Оксиком“ преглеждат с нов модерен скенер


Модерна апаратура за очна диагностика вече е на разположение на специалистите от МЦ "Оксиком" - Бургас, съобщиха от здравното заведение. Това е апаратът "Angioplex OCT Cirrus" на световния лидер в производството на оптика "Zeiss", който позволява на лекарите да надникнат и изследват невидими досега слоеве в очното дъно на пациентите.

Очният ангио-скенер намира приложение при пациенти с макулна дегенерация, глаукома, диабетна ретинопатия и ред други коварни очни състояния. С апаратура от толкова висок клас до момента можеха да се похвалят само в София, Пловдив и Варна, казват от МЦ "Оксиком".
Вградената лазерна технология, с която разполага апаратурата, дава изключително детайлен образ на очното дъно и при възпалителни заболявания на ретината. 
Диагностиката и проследяването на пациенти с глаукома също е невероятно улеснена. Информация като степента на увреждане на зрителния нерв от очното налягане, процентуалното отношение на кръвоснабдяване на очния нерв, както и прогресията на заболяването като цяло, се получава мигновено.

Пациентите, страдащи от диабет и диабетна ретинопатия, също могат да се възползват от новата технология при профилактичните си прегледи. Освен очното дъно, с този апарат е възможна снимка на предните отдели на окото, като роговица и предна камера. Определяйки тяхното състояние, лекарите могат да предвидят и успеваемостта при една евентуална бъдеща операция за катаракта (очно перде).

Новините от днес и със задна дата