събота, 28 март 2020 г.

Учени потвърдиха вероятната причина за смъртоносната пандемия по света


Коронавирусите, отрити в малка група панголини, които са били внесени нелегално в Китай, се оказват тясно свързани със сродния Sars-CoV-2, предизвикал сегашната пандемия, съобщават сп. "Нейчър" и Би Би Си, цитиращи най-ново изследване.

Степента на прилика не е достатъчна, за да бъде установено със сигурност, че тези животни са били причинителите за възникването на заразата. При все това резултатите от проучването сочат, че панголините са преносители на коронавируси сред животните, и че продажбата им на пазарите за диви животни в Китай трябва да бъде строго забранена.
 По този начин ще бъде ограничено предаването на заразата върху хората. По-рано до този извод стигнаха и китайски учени. Въпреки първоначалните данни, че прилепите може да са послужили за "инкубатор" на вируса Sars-CoV-2, все още не е ясно кои други животни са способствали за неговото разпространение и върху човека. Пазарът за животни в Ухан, където беше регистрирано първото огнище на заразата в Китай, беше затворен.
Това попречи за установяването кой точно животински вид е бил причинителят ѝ. Един от потенциалните преносители са панголините. Тези бозайници са обект на нелегален трафик в Китай и се използват както за храна, така и в народната медицина. Томи Лам и колегите му от университета в Хонконг са анализирали проби от 18 малаизийски панголини, конфискувани от китайските митнически власти в периода август 2017 - януари 2018 г.

Коронавирус, в пряка връзка със Sars-CoV-2, бил открит у пет от изследваните животни. Подобни вируси били открити и при 3 от 12 конфискувани животни при друга акция по-късно през 2018 г. Изолираните при тях патогени се оказали с 85-92 процентова прилика със Sars-CoV-2. Проучването изтъква, че панголините са единствените бозайници досега, различни от прилепите, които са били заразени с коронавирус, свързан със Sars-CoV-2.
При все това учените не са открили досега доказателство, че те са предали новия коронавирус на човека. Но от направените анализи става видно, че тези животни играят важна роля в жизнената среда на коронавирусите.

Новините от днес и със задна дата