събота, 28 март 2020 г.

Борисов: Аз разчитам на по-младите да въздействат на своите родители, на своите баби и дядовци


Ако Националният оперативен щаб смята, че трябват по-строги мерки за възрастните хора заради коронавируса, правителството ще предложи такива, засега се разчита на младите да въздействат на своите родители, баби и дядовци. Това каза премиерът Бойко Борисов на брифинг в МС в отговор на журналистически въпрос дали не е по-добре да има забрани за възрастните, а не за младите.
"Разчитам и на самосъзнанието на хората", каза Бойко Борисов.
"Аз разчитам на по-младите да въздействат на своите родители, на своите баби и дядовци. Те четат много, всеки вече е на телефона си и получава информация от цял свят", каза Борисов. По думите на премиера младите трябва да отидат при възрастните и да им кажат да си стоят вкъщи, да обяснят сериозността на положението и да им помагат с доставка на различни продукти.
"Разчитам на по-младите и на чувството за самосъхранение на хората, на това, че всеки ден, и ние, и вие - медиите, говорим за опасностите", каза Борисов.
Борисов съобщи, че е възложил на щаба, на министъра на здравеопазването, още веднъж да прегледат всички лекари, медицински сестри, лаборанти, шофьори, обслужващи "Бърза помощ", служители на РЗИ, които са работили с хора, заразени с коронавируса, за да няма нито един пропуснат човек за допълнителното възнаграждение от 1000 лева, което трябва да се изплати.
Коя е главната грижа на правителството
Премиерът отбеляза, че освен здравето, най-важно е да запазим работниците, за да могат веднага след кризата предприятията да заработят. Затова, по думите му, е постигнато съгласие за разширяване на обхвата на постановлението относно компенсирането на работодатели, засегнати от кризата с коронавируса.
Нашата основна грижа е освен за лекарите, полицаите, и за пенсионерите да останат пари в следващите месеци, защото когато си здрав и млад, и да нямаш работа, все нещо ще може да се направи, каза премиерът. Възрастният човек трябва да разчита на пенсията си, ние този резерв за пенсионерите няма да го пипаме, категоричен беше премиерът.
Оставам с впечатлението, че някои хора си мислят, че от тази криза могат да вземат от държавата, сиреч от самите себе си, за да станат по-богати или изобщо да не обеднеят, не - грижата трябва да ни е здравето и работниците, социалнослабите и пенсионерите, каза още Борисов. Той увери, че разчетените средства в антикризисното постановление ще бъдат изпълнени.

Премиерът препоръча да обърнем внимание върху размера на вложенията в банките на бизнеса и на физическите лица, и да сравним с тези в резерва. Трябва ли всеки, който се сети, да каже "държавата да ми плати", попита още Борисов, цитиран от БТА.
Премиерът съобщи, че с вицепремиера Томислав Дончев, с финансовия, икономическия и социалния министър, са водили разговор с ръководителя на МВФ (Кристалина Георгиева), за да се запознаят с мерките, които се взимат по света. Премиерът каза, че 81 държави са направили заявки за финансиране. Борисов посочи, че проблемът в българската икономика е в предприятията, които са обвързани с големите производители в Европа, и в частност - автомобилният сектор.
Ще издържим ли три месеца и повече
Светът има пари да издържи на кризата за около три месеца. Ако станат 6, 9 месеца, тогава нямаме отговор на въпроса, изтъкна Борисов. Той каза, че по темата е разговарял с ръководителите на двата синдиката - да се защитят хората, които работят на първа линия, и да има пари за тях.
По думите на Борисов резервът не трябва да пада под 5 милиарда лева (сега около 10 млрд.), което означава, че това е нашият буфер.
Да, можем да вземе заеми, сигурно няма да минем без тях, но всеки заем после се връща, защото икономиката няма да тръгне стремглаво нагоре след кризата, заяви премиерът. Той подчерта, че страната ни е похвалена от другите държави, че бързо е реорганизирала производството си за нуждите в борбата с коронавируса. Борисов отново повтори, че страната произвежда с хиляди тонове спирт на месец.

Към този момент България се дава за пример за адекватни, бързи и точни мерки, отбеляза Борисов.
България правилно е балансирала финансите последните четири години, което е довело до ръст на БВП, на доходи, заплати. Истински се моля да издържим за три месеца с тези пари и тогава от фондовете за възстановяване да се теглят пари за развитие на икономиката, каза премиерът. Борисов припомни, че в сряда се очаква да стане известен банковият пакет от антикризисни мерки, като изтъкна, че банковата система трябва да се поддържа стабилна.
Няма ли НАТО резерв от защитни костюми за бактериологична война
Тази криза означава, че светът е в изключително тежко положение, каза още Борисов. Добави, че иска да попита колегите от НАТО дали няма планове за бактериологична война.
Какви са разчетите, ако такава война стане, ако сме се готвили за такава война, дали няма защитни облекла, които да се деблокират от резерва на НАТО и да бъдат раздадени на хората, които са на първа линия, попита още премиерът и допълни, че реално не е имало готовност по тази тема.
Ще се съберат ли достатъчно доброволци
Борисов е възложил създаването на щаб от доброволци, като обясни, че такъв вече има, и в него са ангажирани над 3000 души, главно по линия на противопожарната охрана. Борисов каза, че има желаещи за доброволци.
Постъпват все повече предложения от физически лица за доброволци и ще направим всичко възможно да ги включим, съобщи междувременно директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов.
Той информира, че има най-голяма необходимост от доброволчество в три основни посоки - подкрепа на лечебните заведения, за социалните служби и регионалните здравни инспекции, както и доброволци, които да се включат в подкрепа на службите на реда, на ГКПП и на областните пропускателни пунктове.
В България има 3260 доброволци, които са обучени, подготвени и екипирани преди всичко за действия при пожари, защита на населението и преодоляване на последствия от бедствия и аварии.



Новините от днес и със задна дата