петък, 20 март 2020 г.

Ген. Мутафчийски с важни думи за вноса и производството у нас на лекарството, което лекува короанвируса ВИДЕО


 112 са случаите на COVID-19 в България, от които трима пациенти са починали.
"Процедурата за доставка на медикамент е задействана. Това е лекарство, което се споменава в група с още 8 или 9 лекарства с предполагаем положителен ефект, но влиза в препоръчителните лекарства от СЗО.

Разговаряхме с производители и в момента се изяснява дали е възможна доставката на суровини, за да се произвежда в страната ни." Това заяви шефът на Кризисния щаб за борба с коронавирус ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг във ВМА.
"Още снощи се запознах с желанията на столичния Лекарския съюз и ги подкрепям като одобрение на мерките, които предприемаме.
Получих съобщения от възрастни хора, че им съсипваме живота, понеже били свикнали да ходят на разходки на Витоша. Имам чувството, че те не разбират за какво става въпрос. Отново апелирам към тях да си стоят вкъщи", каза още той. Лекарите настояват властта да наложи забрана за напускането на домовете в София

"За да бъдат изписани, пациентите с коронавирус трябва да докажат, че са изчистени. Това става с две отрицателни проби за 24 часа. Средно за около 21 дни се изчиства вируса, но има описани случаи до 37 дни", заключи ген. Мутафчийски.
"Вчера обясних в няколко медии, че пациентката е в абсолютно добро състояние и няма никакви симптоми. Минаваме към режим на проверка дали вирусът е изчистен. Мисля, че още вчера ви казах, че медицинската сестра в Габрово е минала първия си тест и когато излезе резултата ще видим дали ще я освободим", сподели той.

Новините от днес и със задна дата