петък, 20 март 2020 г.

Калифорния е под карантина: 40 млн. души си остават вкъщи, 25 млн. ще се заразят


Губернаторът на американския щат Калифорния Гавин Нюсъм нареди на всички граждани да си останат по домовете, за да се противодейства на разпространението на коронавируса, предадоха световните агенции.
Новата мярка влезе в сила от снощи. Тя позволява магазини за хранителни стоки и бензиностанции да продължат на работят.

Карантината се отнася за около 39,5 милиона души в най-големия щат на САЩ.
Губернаторът каза на пресконференция, че заповедта ще се налага чрез социален контакт, а не чрез полицейски мерки.
По-рано кметът на втория по големина американски град Лос Анджелис нареди на гражданите да не напускат домовете си. Кметът Ерик Гарсети каза, че затварянето на молове, спортни обекти и други места, на които се събират много хора, ще остане в сила поне до края на месеца.
Калифорния е сред най-тежко засегнатите от коронавируса щати, там има над 1000 потвърдени случаи и поне 18 починали.
Губернаторът Нюсъм поиска от президента Тръмп незабавно да изпрати американски военен кораб болница в пристанище Лос Анджелис, тъй като през следващите осем седмици в щата се очаква скок на случаите на зараза.
В писмото си губернаторът пише, че според експерти около 56 процента от калифорнийците, което е 25,5 милиона души, се очаква да се заразят с коронавирус.
В другия мегаполис в щата - Сан Франциско, 7 млн. души са под карантина; позволено им е да напускат домовете си само при неотложна нужда. В същото време там магазините, които продават марихуана остават отворени, тъй като минават за осигуряващи "основни услуги".

Какво е положението: всички щати са поразени
На 19 март САЩ надхвърлиха 10 000 заразени с новия коронавирус. Жертвите в страната са вече 154, съобщи университетът "Джонс Хопкинс".
Увеличението на заразените за последното денонощие е 3404 души, а на починалите - 53-ма.
Случаи на заразяване с новия коронавирус вече са потвърдени във всичките 50 американски щата и окръг Колумбия, където е столицата Вашингтон.
САЩ вече са на шесто място по брой починали от коронавируса след Италия, Китай, Иран, Испания и Германия, а на седмо и осмо са Франция и Южна Корея.

Новините от днес и със задна дата