вторник, 17 март 2020 г.

От полунощ България затваря границите си за граждани на рискови държави


Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която временно забрани от 00:00 часа на 18 март влизането на територията на Р България на гражданите на държави със сериозно разпространение на новия коронавирус. Това са Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Южна Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия.

Изключение са гражданите с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Р България и членовете на техните семейства.
Заповедта министърът издава въз основа на текстове от Закона за здравето. От 14 март 2020 г. в закона бе въведена нова алинея, 6, на член 63, според която "мерките по ал. 1 (на същия член - б.р.) могат да включват и забрана за влизане на територията на страната на граждани на други държави, в случай на обявено извънредно положение по чл. 84, т. 12 от Конституцията на Република България, с изключение на гражданите с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България, както и членовете на техните семейства".
В алинея 1 от член 63 на закона се казва, че "при възникване на извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването въвежда противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион".
С друга заповед Кирил Ананиев разпореди разкриването на временни звена за граничен здравен контрол на граничните контролно-пропускателни пунктове Гюешево, Видин, Връшка чука, Маказа - Нимфея и Илинден - Ексохи.

ЕС се готви да затвори външните си граници за 30 дни за граждани на трети страни.
"Всички пътувания между неевропейски страни и ЕС ще се преустановят за 30 дни", заяви снощи френският президент Еманюел Макрон в телевизионно обръщение.
По-рано през вчерашния ден Европейската комисия предложи да се ограничат несъществените пътувания до ЕС за първоначален период от 30 дни.

Тази вечер Европейският съвет ще заседава от 18 часа б.вр. по видеоконферентна връзка и по всяка вероятност ще утвърди ограниченията за пътувания.

Новините от днес и със задна дата