неделя, 15 март 2020 г.

Каква скрита функция се активира, ако нулирате дневния пробег на колата


Всеки шофьор е наясно, че на приборното табло на автомобила му са събрани всички най-важни и полезни индикатори и настройки в процеса на управление на превозното средство и регулирането на агрегата.
В същото време не всички знаят, че на панела има бутон за нулиране на дневния пробег. Още по-малко хора пък са наясно, че с негова помощ може да се получи много полезна информация.


Възможността за извличане на пълна и коректна информация от индикатори на таблото на автомобила е много важен навик, който всеки водач трябва да притежава, макар и само защото е в състояние значително да улесни процеса на експлоатация, а също така ще му позволи да получи много разнообразна информация за състоянието на възлите и автомобилните агрегати.
Управлението на индикаторите се осъществява с помощта на специална програма „вплетена“ в паметта на панела с инструменти.
Основното, което всеки трябва да разбере, е че споменатата по-горе програма е в състояние да проведе процедура за самодиагностика. На първо място, тази функция е необходима на таблото за управление, за да се провери работоспособността на всички налични индикатори.
В крайна сметка, неизправният индикатор естествено няма да може в подходящия момент да информира водача за всяка повреда, например за прегряване на двигателя.

Функцията за самодиагностика работи много просто. За да я активирате, просто задръжте бутона за нулиране на дневния пробег, включете запалването на автомобила и след това освободете бутона. Ако всичко е направено правилно, тогава на таблото за управление трябва да светнат работещите индикатори от "A" до "Я", като по този начин демонстрират своята работоспособност.
Съответно, ако някой индикатор към момента на проверката не е светнал, значи той е неизправен.
Забележка: при различните модели автомобили от различни производители, самодиагностиката на таблото за управление може да се стартира чрез натискане на различни бутони и превключватели, а не само на бутона за нулиране на ежедневния пробег. Подробности за това можете да изясните в ръководството за автомобила. /auto.blitz.bg

Новините от днес и със задна дата