събота, 14 март 2020 г.

Ген. Мутафчийски предложи драконовски мерки: Не е време за купон, да спасим родителите си!


Председателят на Националния кризисен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски даде извънреден брифинг, на който обяви, че трябва да бъдат взети още по-строги мерки от наложените вчера, защото в цяла Европа заболелите и жертвите на коронавируса се увеличават все повече. У нас само днес бяха регистрирани нови 10 случая на заразени, с което броят на засегнатите става 39, а жертвите вече са двама, след като издъхна и съпругът на починалата жена. По думите му това означава, че на практика броят на заболелите се е увеличил с 30% за един ден.

"С цялата отговорност стоя пред вас и ще предложа на МС да приложи възможно най-твърдите мерки. Разбира се, не бива да се посяга върху това, без което не можем - магазините за хранителни стоки, аптеките. Моля ви, не ме питайте за фризьорските салони, фитнеси. Знаете ли колко трудно ми беше да изляза тук, защото знаех каква буря от емоции ще предизвика това, което ще кажа. Но не е време за купон", заяви той пред журналистите и обяви, че предлага да останат отворени само магазините за хранителни стоки, аптеките, бензиностанциите, банките, застрахователните компании и държавните институции.
Това означава, че малките бакалии, железарии, зоомагазини, фризьорски и козметични салони трябва да затворят, въпреки че вчера беше решено те все пак да работят.
"Вашето магазинче ще оцелее, след като отмине тази буря, но да си дадем шанс да отмине с по-малко загуби. Трябва да снижим кривата, да може и здравната ни система да оцелее, да поеме всички нуждаещи се, да не се налага да правим тежки избори кой ще умре и кой ще живее, защото нямаме апарати, да не правим избори кой ще ни ликува. Гледах покъртителни снимки от болниците в Италия и Китай намират накрая на силите си, разболяват, умират, грижейки се за своите пациенти и със сигурност не си задават въпроса дали фризьорският салон работи", каза още генералът.

"Днес на централни места в София животът като че ли продължаваше без никакви смущения, може би е добре, че нашата нация има кураж, но не бива да бъдем лекомислени, към нас се задава епидемия с невиждана ярост  в човешката история, изключително отговорни към нас самите, към нашите родители, приятели, колеги. След обявяване на мерките се измести фокусът дали фризьорските салони ще работят или магазини за пирони, това показва, че не сме узрели и не знаем какво ни предстои. Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически, ще се загубят човешки животи, и то на тези, които са ни дали живота и са ни отгледали, ние не бива да ги разочароваме с нашето безхаберие", категоричен бе Мутафчийски.
Той подчерта, че Цяла Европа налага безпрецедентни мерки, въпреки ясното съзнание за икономическия ефект.
"Въпросът е за физическото оцеляване на населението на Европа и света", категоричен бе шефът на ВМА.

Новините от днес и със задна дата