вторник, 3 март 2020 г.

С военен ритуал, почит към загиналите за свободата и пищен фолклорен празник Бургас отбеляза Трети март

 
Тържествата започнаха с церемония по издигането на трите флага - на Република България, Община Бургас и Европейския съюз на площад "Атанас Сиреков". В нея участваха представителни части на трите рода войски, военни от резерва, ветерани, представители на държавната и местната администрация, десетки граждани.


Тържествата продължиха с шествие към Паметника на руските освободители, където представители на бургаското православно духовенство отслужиха заупокойна молитва, поднесени бяха венци и цветя в памет на загиналите освободители.
Кулминацията на тържествата по повод Трети март се състоя на пл. "Св. св Кирил и Методий", където беше направена възстановка на знакови събития от периода на Освобождението.
Бургаските актьори Невена Николова, Никола Парашкевов, Николай Стоименов, Валери Еличов, Златко Ангелов, Иван Григоров и Пламен Каров се превъплътиха в образите на Иван Вазов, Христо Ботев, Левски, Райна Княгиня, Георги Бенковски, Захари Стоянов и руския офицер Павел Калитин.
На емблематичния бургаски площад пред катедралния храм се състоя една среща с персонажи от различни епохи. Първият бургаски кмет Нико Попов посрещна сегашния градоначалник Димитър Николов.
Като част от въстановката на събитията от 1878 година Нико Попов обяви идването на свободата. От своя страна Димитър Николов честити празника на бургазлии и подчерта, че трябва да отдадем заслужената почит на загиналите бойци от всички националности, които дадоха живота си във войната, на българските революционери и просветители. Николов допълни, че днес голяма роля за нашето национално самочувствие имат всички успешни ученици, спортисти, учени, които прославят името на България по света.
След празничния молебен, отслужен от бургаското православно духовенство, над 10 танцови ансамбъла и стотици бургазлии се хванаха на третомартенско хоро. На сцената на площад "Св. св. Кирил и Методий" се качиха големият музикант Иво Папазов и оркестър "Тракия", които зарадваха бургазлии с виртуозните си изпълнения.

Новините от днес и със задна дата