сряда, 4 март 2020 г.

Увеличиха пределната възраст на военните, 40 г. е прагът за прием в армията


С три години се увеличава пределната възраст за военна служба за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия, а за длъжностите, за които се изисква хабилитация, - с пет години, гласува на първо четене парламентът с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, внесени от Министерския съвет.

Допуска се също законова възможност за увеличаване на пределната възраст до три години на военнослужещите, упражнили право на пенсия, които са нужни на въоръжените сили. Това става с решение на министъра на отбраната след предложение по команден ред.
Предлага се и регламентиране на възрастта за приемане на военна служба на 40 години за всички категории военнослужещи.
Военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание "полковник" /капитан I ранг/, които са на длъжност повече от четири години и откажат да бъдат преназначени на друга предложена им длъжност в същото или по-високо длъжностно ниво, продължават да заемат настоящата си длъжност за срок от една година. Мандатът за престояване на длъжност няма да е задължителен.
Една от основните цели на промените е преодоляване на недокомплекта на личния състав, аргументират промените от Министерския съвет.
От БСП и ДПС обявиха, че ще се въздържат при гласуването, защото според тях мерките няма да повлияят на некомплекта на армията.
От левицата се опасяват, че промените ще се приемат от военните като цяло негативно. Законите за силовите служби трябва да се гласуват в пакет, убедени са от БСП.
Таско Ерменков съобщи, че между двете четения ще предложи да отпадне възможността цивилен да оглавява служба "Военна информация".

Милен Михов от "Обединени патриоти" посочи, че измененията са вследствие на стратегическия преглед и са необходими за състоянието на въоръжените сили в дългосрочен план. Данните, по думите му, показват, че следващите две години ще има относително спокойствие на постъпващите и напускащите армията, но след две години броят на напускащите рязко ще се увеличи и това е резултат на онези експерименти, които са се правели с военнослужещите предишните години, в т.ч. - и отмяната на задължителната военна служба. Трябва да отворим сериозно дебата за военна реформа, убеден е Михов. Той определи като много добро предложението за увеличаване на предела за пенсиониране на преподавателите във висшите военни училища.
Според председателя на социалната комисия Хасан Адемов /ДПС/ предлаганите мерки няма да повлияят особено на проблема с некомплекта. Той попита с какво ще допринесе идеята за увеличаване на възрастта за постъпване в БА на 40 г., какъв ще е стимулът за тези хора да влязат в нея при положение, че няма да могат да се възползват от възможността за по-ранно пенсиониране. Според него е добра мярка предвиденото въвеждане на мандат за заемане на длъжност за висши военни звания.
До момента МО предлага 25 мерки, които регулират системата на входа, посочи в края на дискусията зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той подчерта, че предложението е да не се променят възрастта за пенсиониране и изискването за 27 прослужени години във въоръжените сили.
Възможността за още три години оставане на служба не е измислена, а по този начин се приближаваме към натовските армии, обясни Запрянов. Регулирането на системата на изхода ще позволи да запазим стотици хора до 2025 г. и ще можем с около 50 на сто да намалим некомплекта, подчерта зам. военният министър. По думите му, основният недостиг в армията са войниците и няма проблем със сержантския състав.

БА е малка, но не можем да оставим офицери да отказват да станат генерали, само защото не са съгласни с евентуално преместване, коментира още Атанас Запрянов. Според него предложенията са добри, в интерес на въоръжените сили, и затова трябва да бъдат подкрепени.

Новините от днес и със задна дата