петък, 13 март 2020 г.

ЕС дава по 2000 евро на мигрант в Гърция, ако се върне доброволно в родината си


Гръцкият министър за миграцията и убежището Панайотис Митаракис и еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон обявиха заедно днес в Атина стартирането на програма с подкрепата на ЕС за репатриране на 5000 мигранти от Гърция, предаде в."Катимерини".

Йохансон каза, че целта на програмата е да облекчи натиска върху препълнените лагери на егейските острови. Той посочи това след разговори с Панайотис Митаракис в министерството за миграцията в Атина.
Гръцкият алтернативен министър по миграционната политика Георгиос Кумуцакос се очаква да играе ключова роля в прилагането на програмата.
Програмата ще бъде временна, като дава един месец на мигрантите, намиращи се сега в лагери на островите и пристигнали в Гърция преди 1 януари 2020 г., да подадат молба до властите за доброволното им репатриране. На всеки един ще се предостави помощ от 2000 евро.
Репатриранията ще се осъществяват от властите съвместно с Международната организация за миграцията и Европейската гранична агенция Фронтекс. Йохансон подчерта важността от това на всички мигранти първо да се даде право да кандидатстват за убежище преди да подават молби за доброволно репатриране.

Митаракис каза, че репатриранията ще се осъществяват наред с прехвърлянето на 10 000 кандидати за убежище от островите към континенталната част на страната през първото тримесечие.
Йохансон каза, че приоритет е трансферът на деца мигранти без придружители към страни от ЕС, като седем страни от Евросъюза вече са заявили намерението си да приемат най-малко 1600 деца бежанци.
Илва Йохансон заяви отново подкрепата на ЕС за Гърция, като добави, че очаква ревизирана рамка за миграцията и убежището, която да замени спорните Дъблински регламенти, да бъде готова преди Великден.

Новините от днес и със задна дата