понеделник, 2 март 2020 г.

БНБ пуска трета серия банкноти с номинал 20 лева - за незрящи


Българската народна банка пуска в обръщение третата банкнота от новата серия банкноти, която е с номинална стойност 20 лева и емисия 2020 г. Банкнотата ще бъде в обръщение от 20 март 2020 г. като законно платежно средство, съобщиха от Централната банка.

Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени изменения спрямо банкнотите, които са в обръщение. Промените са свързани с въвеждането на нови защитни елементи.
Те са: - допълнителен знак за незрящи граждани- състои се от три дебели и седем тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата;
- холограмна лента с оптични ефекти - редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения на орел и лъв;
- воден знак с висока резолюция - наблюдава се при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Стефан Стамболов.
Изображението се наблюдава и от обратната страна на банкнотата.
Банкнотите с номинална стойност 20 лева, емисии 1999 г., 2007 г., както и възпоменателната банкнота с номинална стойност 20 лева, емисия 2005 г., продължават да бъдат в обръщение заедно с банкнотите с номинална стойност 20 лева, емисия 2020 г., посочват от БНБ.

Новините от днес и със задна дата