неделя, 8 март 2020 г.

Извънредно: Потвърдени са 2 случая на коронавирус в България

Снимка: bTV

Днес от всички изследвани проби 4 проби от провинциални болници дадоха съмнително положителни резултати. При повторните проби две от пробите дадоха още един положителен резултат.

Така че се създава ситуация, в която ние трябва да действаме като при установени пациенти с коронавирус. Това съобщи на извънреден брифинг в Министерския съвет началникът на Военномедицинска академия генерал-майор Венцислав Мутафчийски.
По думите му, продължават изследванията, както и установяването на контактни лица със заразените пациенти.
Проф. Тодор Кантарджиев допълни, че в Националната референтна лаборатория са изследвани 99 проби в събота.

"Един пациент от Плевен и една пациентка от Габрово се оказаха положителни с референтния тест на СЗО", обясни той.
Губи ни се нулевият пациент. И двамата пациенти нямат обичайния профил на заразени от коронавирус. Те не са пътували, нямали са контакти с хора, които са пътували, добави ген. Мутафчийски. Със сигурност нулевият пациент е човек, който го е донесъл отвън. Кой е този човек, предстои да разберем.
По думите на Кунчев, в болниците в Плевен и Габрово с пациентите са контактували между 18 и 20 души. Симптомите им са били грипоподобни.
И двете отделения, в които са болните, са поставени под карантина.
Резултатите от взетите повторно проби ще бъдат обявени на брифинг в 10 часа.
"Засега това, което решаваме и предлагаме като лабораторно заключение, да се направят втори тестове на тези пациенти и за да не се губи време, да се вземат материали от контактните на тях лица, на които да направим същите тестове за коронавирус, да видим дали има предаване на инфекцията. Това го правим, защото и двамата пациенти са от няколко дни в болница. Ще бъдат изследвани материали от хората, които са били в контакт с тях през това време. Пациентите са били зле преди дни, но вече състоянието им е добро", каза още шефът на Националната рефертна лаборатория. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев допълни, че профилът на двамата пациенти не отговоря твърде много на критериите, защото не са пътували никъде и нямат особени контакти с хора, които идват от заразени страни. Жената от Габрово била самотноживееща и е контактувала само с една жена, която се е грижила за нея. Мъжът от Плевен има трима души в семейството.

Новините от днес и със задна дата